OROSZVILAG.HU


Embargó után: szárnyal az orosz mezőgazdaság

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2016-09-05 16:24:19  |  
Oroszvilag.hu

Embargó után: szárnyal az orosz mezőgazdaság

Most a Kremlnek sem érdeke a szankciók visszavonása

 Embargó után: szárnyal az orosz mezőgazdaság

Az Oroszország által bevezetett élelmiszerembargó és a gyenge rubel valóságos bummot okozott az orosz mezőgazdaságban – írja a Spiegel. Most első alkalommal Oroszország újkori történetében az orosz államkasszának több bevétele van az agrárexportból, mint a fegyvereladásból. 2015-ben Oroszorszában több gabonát termeltek, mint az USA-ban.

A külföldi piacokon főleg a gabona és a baromfiáruk kelendőek. Ráadásul a 2014-ben bevezetett élelmiszerembargó miatt az orosz gazdák gyakorlatilag konkurens nélkül maradtak a hazai piacon. 2014 előtt a sajttermékek fele importból származott, ma kevesebb mint negyede; az import disznóhús aránya 18 %-ról 9 %-ra esett vissza.

Továbbra sem sikerül viszont a korábbiakhoz képest pótolni a zöldségárukat Oroszországban – írja a Spiegel. Szintén gondok vannak a tejiparral, de ez még szovjet örökség, hiszen a Szovjetunió felbomlása előtt jelentős részt Kazahsztánból látták el Oroszországot tejipari készítményekkel.

Szakértők szerint Oroszországnak összesen 8-10 évre van szüksége, hogy teljes mértékben kiváltsa a nyugati élelmiszerimportot. Most olyan helyzet van, hogy a Kremlnek sem érdeke az élelmiszerembargó visszavonása.

 

 

 

(spiegel.de)

Cimkék: Élelmiszerembargó, Spiegel, Oroszország, gabona, orosz mezőgazdaság, Kreml, szankciók
Országok: Kazahsztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat