OROSZVILAG.HU


Mi vár az orosz gazdaságra?

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2017-01-25 10:49:31  |  
Oroszvilag.hu

Mi vár az orosz gazdaságra?

Csak magas olajár ne legyen?

Mi vár az orosz gazdaságra?

 

A moszkvai Gajdar Intézet munkatársai elemzést készítettek az orosz gazdaság 2016-os eredményeiről és várható alakulásáról a következő években.

Eszerint az orosz gazdaság állapota „mérsékelten optimista” képet mutatott 2016 végére. Az év második felében új növekedési ciklus vette kezdetét, külső megrázkódatások hiányában szinte garantált a további alacsony, de biztos növekedés. A növekedés alacsony (40 dollár körüli) olajár esetén is megvalósul (2017: 0,6 %, 2018: 1,7 % várhatóan), 50-60 dolláros olajár esetében 1,4 %, 2,2 % körül lesz.

Magasabb növekedés csak akkor elképzelhető, ha strukturális reformokat hajtanának végre, vagy az olaj ára fölmenne 100 dollárra. Az olaj árának emelkedése azonban hosszabb távon negatív következményekkel járna, a reálgazdaság reformja valószínűleg megint elmaradna (olajátok).

A szankcióknak köszönhetően agrárboom észlelhető az orosz gazdaságban. Már 2015-ben Oroszország a világ második legnagyobb gabonaexportőrévé vált, hajdinaexportban pedig világelső. Az ágazatok modernizálása esetén Oroszország vezetővé válhat a baromfi- és sertéshús, a cukor, a burgonya exportjában is.

 

 

(ranepa.ru)

 

Cimkék: Orosz gazdaság, 2016, olaj ára,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat