OROSZVILAG.HU


Legyen saját, legyen olcsó, legyen sok! 

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-02-14 11:43:15  |  
Troján Anna

Legyen saját, legyen olcsó, legyen sok! 

Az oroszországi élelmiszerpiac védelmében

 

Dmitrij Medvegyev orosz elnök az oroszországi élelmiszeripari  termékek biztonságát megalapozó elveket összefoglaló rendelkezést bocsátott ki (Доктрина продовольственной безопасности страны). 

Az erősen piacvédő jellegű dokumentum mindössze egy pár oldalas szöveg, iránymutatás a köztisztviselőknek, de nélkülözi annak leírását, hogyan lehet a kitűzött célokat elérni. Már Jelcin elnök alatt is készült egy hasonló dokumentum, de azt akkor az államfő megvétózta, mert a 90-es évek végén az állam számára nem álltak rendelkezésre azok a források, amelyekkel a mezőgazdaság támogatása megvalósulhatott volna.

Most már rendelkezésre állnak az erőforrások, és a cél is világos – minél nagyobb teret biztosítani a hazai élelmiszereknek, szemben az import mezőgazdasági árukkal. A tervek szerint 5 éven belül az orosz piacon a gabona és a burgonya alapú termékek 95 %-nak, a tejtermékek 90 %-nak, a hús 85 %-nak, az olaj és a hal 80 %-nak hazai előállításúnak kell lennie. A terv nagyratörő, hiszen az orosz marhahús fogyasztásnak csak a felét fedezi a hazai mezőgazdaság, a baromfi termékek importjában pedig világelső Oroszország. 

"A dokumentum nem tér ki olyan fontos kérdésekre, mint a földmagántulajdon biztosítékainak a kiépítése, a mezőgazdasági és az ipari termékek árkülönbségeinek a kezelése, a mezőgazdasági gépek behozatalának a lehetősége. Nem fogalmazódnak meg az oroszországi termelők versenyképességét akadályozó problémák lehetséges megoldásai. És e nélkül, a globális élelmiszerpiac feltételei között nehéz versenyezni azokkal a régiókkal, amelyek specializálódtak. Korlátozhatjuk az argentin vagy amerikai hústermékek behozatalát, de ezt nem tudjuk anélkül megvalósítani, hogy ne sérülnének a fogyasztók érdekei." - fejtette ki véleményét Alekszej Portanszkij, az Oroszország WTO csatlakozásával foglalkozó Tájékoztató Iroda igazgatója.

"A dokumentum fő célja, hogy jelezzük a termelőknek: az állam nem hagyja őket cserben. Más kérdés, hogy ebben a tervezetben csak egy konceptuális keretet fogalmaztunk meg, amihez még nincs kidolgozva egy sor fontos jogi dokumentum.” – magyarázta Borisz Frumkin, az Oroszországi Tudományos Akadémia agrárpolitikai szekciójának a vezetője.

kommersant.ru

Cimkék: élelmiszerpiac, Medvegyev
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat