OROSZVILAG.HU


A Tupoljevek újabb csúcsdöntése 

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-06-11 13:03:14  |  
Mezei Bálint

A Tupoljevek újabb csúcsdöntése 

Még Vlagyimir Putyin rendelte el ismét a stratégiai bombázók állandó őrjáratát 

 A Tupoljevek újabb csúcsdöntése 

Tupoljevek rekord hosszúságú őrjáraton

Két Tupoljev Tu-160 (NATO-kód szerint „Blackjack”) stratégiai szuperszonikus bombázó minden korábbinál hosszabb időt, 23 órát töltött a levegőben, mely során 18 ezer kilométert (nagyjából 11 ezer mérföldet) tettek meg – közölte a légierő szóvivője csütörtökön, 2010. június 10-én.

„A mostani volt a típus második csúcsdöntése. Tavaly egy Tu-160-as hasonló küldetést teljesítve 21 órát repült folyamatosan” – nyilatkozta Vlagyimir Drik főhadnagy, hozzátéve, hogy „a tegnap teljesített őrszolgálat még a 2009-es rekordot is megdöntötte, két teljes órával, így 23 levegőben töltött órára és 18 ezer megtett kilométerre javította azt. A két bombázó az Orosz Föderáció határai illetve semleges vizek, az Atlanti- és a Csendes-óceán felett repült. A kísérleti misszió alkalmával a robotvezérlést gyakorolták valamint két légi utántöltést is beiktattak, melyekben Iljusin Il-78-as gépek voltak a segítségükre.

Az őrjárat teljesítése után a két vasmadár moszkvai idő szerint 10 órakor szállt le a Volgai Régióban található Engels légibázison.

A Tu-160-as stratégiai bombázót még a szovjet időkben fejlesztették ki. Hagyományos és nukleáris tölteteket is szállíthat. Feladtuk a biztonsági járőrszolgálat teljesítése. Amennyiben a volt szovjet területeket nukleáris támadás érte volna, a járőröző Tupoljevek a levegőből vezethették volna az ellencsapást. A típus specialitása a szuperszonikus cirkálás és a kiemelkedően nagy akciórádiusz. A tulajdonságaikat tekintve páratlan, kecses gépek kizárólag az orosz légierő kötelékében állnak szolgálatban. A rendszerváltás utáni években a teljes század Ukrajnához került – az utolsó állomáshely okán -, és a kijevi vezetés amerikai segítséggel a Tupoljevek elbontását tűzte ki célként. Később, az ukrán államadósság fejében a bombázók egy része visszajutott Oroszországhoz, illetve újabb példányok is kigördültek a gyár hangárából. Az állandó járőrszolgálat gyakorlatát még Vlagyimir Putyin második elnöki mandátuma idején állította vissza.  

(RIA Novosztyi)     

Cimkék: Tupoljev Tu 160, Blackjack, őrjárat, rekord, Engels légibázis, Vlagyimir Diik
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat