OROSZVILAG.HU


Medvegyev-interjú a Wall Street Journalnak

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-06-18 07:58:34  |  
Gyóni Gábor

Medvegyev-interjú a Wall Street Journalnak

Amerikai-orosz kapcsolatok, válság, Kirgizisztán 

 Medvegyev-interjú a Wall Street Journalnak

 

Dmitrij Medvegyev orosz elnök nagy terjedelmű interjút adott az amerikai Wall Street Journal c. lapnak, a jövő heti amerikai-orosz csúcstalálkozót megelőzően.

 

Az amerikai-orosz kapcsolatokról szólván Medvegyev elmondta, látogatása célja az, hogy folytassák az Obama elnök idején megkezdett dialógust, hiszen az az állapot, ami néhány évvel ezelőtt alakult ki a két nagyhatalom viszonyában, s már-már hidegháborúsnak volt nevezhető, egyik fél érdekeit sem szolgálta. Medvegyev ellátogat majd a Szilícium-völgybe is, amely egyrészt érdekes személyes élmény lesz a számára, másrészt tapasztalatokkal szolgálhat a hasonló orosz projekt (Szkolkovo) kivitelezése tekintetében. A találkozó fontos témája lesz Oroszország hosszú ideje húzódó belépése a WTO-ba, e kérdésben „a labda most az amerikaiak térfelén pattog” – jelentette ki Medvegyev.

 

A krízis kapcsán az orosz elnök annak a véleményének adott hangot, hogy a válság már a vége felé jár, s az egyes országokban már megindult a növekedés, ami jelenleg Oroszországban 4 %-os. Arra a kérdésre válaszolva, Oroszország megsegítené-e a bajba jutott európai államokat, az orosz elnök elmondta, országának az az érdeke, hogy Európában stabilitás legyen, annál is inkább, mert Oroszország – európai ország. Az euróövezet lehetséges szétesését illetően Medvegyev elmondta, nem becsüli alá ennek a lehetőségét, de nem is lát okot a pánikra.

Kirgizisztánról szólva Medvegyev azt mondta, az ország tragédiája sok okra vezethető vissza, ezek közül az egyik a civil szféra, a politikai intézményrendszer kiforratlansága. Az orosz elnök kendőzetlenül elmondta, az előző elnök, Kurmanbek Bakijev, aki egy „államcsíny” után jutott hatalomra, becsapta őket (itt nyilván az amerikai manaszi légibázisra gondolt Medvegyev, amelynek eltávolítását megígérte Bakijev, de később nem történt ez ügyben semmi – Gy. G.). Medvegyev szerint Bakijev becsapta partnereit, a hatalmat pedig arra használta, hogy személyes és családja érdekeit szolgálja, miközben nem csinált semmit. „Ezért befolyása egyenlő volt a nullával, s ezért az előző kormányzat bukása pillanatok alatt következett be.”

A mostani kirgiz ideigelenes kormány a Kreml partnere, „mi együttműködünk ezzel a kormánnyal, segítünk neki, konzultálunk velük.” – mondta Medvegyev. Az orosz csapatok kirgizisztáni bevonásáról elmondta: a helyzet rendezése a kirgiz kormány feladata, Kirgizisztán belügye.

A manaszi légibázis ügyét is kirgiz belügynek nevezte az orosz elnök, és megdicsérte Üzbegisztán visszafogott magatartását, amit a kirgiz konfliktusban tanúsított. Medvegyev szerint Kirgizisztán szempontjából a legveszélyesebb fejlemény egy radikális iszlám irányzat hatalomra kerülése lenne.

 

(kremlin.ru)

 

 

Cimkék:
Országok: Kirgizisztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat