OROSZVILAG.HU


Medvegyev egyre népszerűbb Európában 

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-06-18 13:21:39  |  
Mezei Bálint

Medvegyev egyre népszerűbb Európában 

Az orosz állampolgárok közel kétharmada bízik saját elnökében 

Medvegyev egyre népszerűbb Európában 

Dmitrij Medvegyev népszerűsége folyamatosan nő Európában – legalábbis a felmérések szerint 

A washingtoni székhelyű Pew Research Center által végzett közvélemény-kutatás adatai alapján az orosz elnök elfogadottsága és támogatottsága érezhetően növekedett az öreg kontinensen. A német nemzetiségű válaszadók közel fele bízik a Kreml vezetőjében, míg a lengyel állampolgárságú megkérdezettek immár 36 százaléka nyilatkozott pozitívan az orosz államfőről, mely éppen kétszerese az egy évvel ezelőtti eredménynek. Medvegyev szintén magasnak mondható bizalmi indexszel rendelkezik az amerikaiak körében, ahol 38 százaléknyian vélekednek kedvezően róla és az Orosz Föderáció politikájáról. Utóbbi számadat különös jelentőséget kaphat annak ismeretében, hogy Medvegyev a jövő héten hivatalos látogatásra utazik az Egyesült Államokba.

A mérvadó statisztikai mutatókat készítő cég szerint Kínában (43 %), Indiában (44 %) és Kenyában (45 %) kiemelkedően kedvező kép él a moszkvai közélet legfőbb irányítójáról, ellenben Pakisztán (2 %), Jordánia (6 %) valamint meglepő módon Törökország (8 %) lakosai erős ellenszenvet éreznek Medvegyevvel szemben.  

Putyin utóda hazai bázisát tekintve, nemzetközi összevetésben is erős hátországgal rendelkezik. A kérdőívet kitöltő orosz állampolgárok közel kétharmada, 74 százaléka hisz saját elnökének politikai döntéseiben elismerve azok helyességét és jogosságát. A példa kedvéért Nicolas Sarkozy francia államfőt hazájában alig 47 százaléknyian támogatják, ugyanakkor Angela Merkel kancellárasszony bizalmi indexe Medvegyevéhez hasonló, százalékban kifejezve 72 pontos.

A Pew Research ugyanazon felmérése során mindenhol rákérdezett Barack Obama személyes megítélésére is. Ennek megfelelően a németek 90, a franciák 87 és a britek 84 százaléka beszélt támogatóan az amerikai elnökről, aki kissé váratlanul csupán az egyesült-államokbeli polgárok 65 százalékának szimpátiáját bírja. A spanyol ajkúak 69, míg az oroszok mindössze 41 százaléka bízik Obamában.

A felmérést 2010. április-májusa között 22 országban 25 ezer alany bevonásával végezték.

(RIA Novosztyi)    

Cimkék: Medvegyev, Obama, Paw Research Center, közvélemény-kutatás, Merkel, Sarkozy, bizalmi index
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat