OROSZVILAG.HU


Gyorsabban bővülhet az orosz gazdaság 

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-06-18 13:32:47  |  
Kecskeméti Gábor

Gyorsabban bővülhet az orosz gazdaság 

Az IMF megreformálná az orosz szociális ellátórendszert

Gyorsabban bővülhet az orosz gazdaság Gyorsabban bővülhet az orosz gazdaság  

Az IMF módosította előrejelzését

A Nemzetközi Valutaalap nagyobb növekedést jósol 2010-ben Oroszország számára

A Nemzetközi Valutaalap illetékesei az orosz GDP növekedéssel kapcsolatos előrejelzésüket 0.25%-al pozitív irányba módosították, így az orosz gazdaság idei várható növekedése elérheti a 4.25%-ot, miközben az orosz pénzromlás várható 6%-os mértéke továbbra is reálisnak tűnik. Ezt Paul Thomsen, a Valutaalap Oroszországgal foglalkozó részlegének vezetője nyilatkozta a hét elején. "Úgy gondoljuk, hogy a fellendülést egyelőre a fogyasztás generálja" - magyarázta Thomsen, aki azonban megjegyezte, hogy a növekvő kereslet még mindig a "politika által támogatott", ezt tükrözte a közelmúltban a nyugdíjak 45%-os növelése is.

Az orosz államháztartási hiány GDP-hez viszonyított mértékét idén 5.9%-ra teszik a Valutaalap közgazdászai, ami valamivel magasabb, mint az orosz részről hivatalosan becsült 5.4%, de kevesebb, mint a múlt hónapban jósolt 6.8%-os hiány. Kedden Thomsen találkozott az Orosz Föderáció pénzügyminiszterével, Alekszej Kudrinnal. A Valutaalap szakembere a találkozó során „sajnálatos”-nak nevezte Kudrin döntését, mellyel lehetővé tette, hogy a költségvetés terhére vezessenek be gazdaságélénkítő intézkedéseket, beleértve a nyugdíjak folyamatos emelését, mely már most az orosz nemzeti össztermék 4.5%-át emészti fel. „Abban reménykedtünk, hogy a költségvetés által finanszírozott élénkítés visszavonása már idén lehetséges lesz, de sajnos nem. Így azonban lesz még tennivaló a következő években” – jelentette ki Thomsen.

A neves közgazdász arra is figyelmeztetett, hogy az infláció bőven 6% fölé is kúszhat, ami a rubel gyors elértéktelenedéséhez vezethet, ha a pénzügyminisztérium nem fókuszál az állami szektor projektjeinek reformjára, abban az értelemben, hogy pénzügyileg életképessé tegye azokat.

„Ennek a költségvetési lazításnak az utolsó része folyamatos növekedéssel számol, de véleményünk szerint így nem lehetséges növelni a gazdaság lendületét, kivéve, ha az orosz kormány felgyorsítja az egészségügy, a nyugdíjrendszer és a szociális hálózat reformját.” A Valutaalap a szövetségi büdzsé folytonos felülvizsgálatának befejezését is kérte, a gyakorlat emellett azt mutatja, Oroszország „rossz irányba” halad, amikor emelkedő kereslet idején generál inflációt. Oroszország épp a múlt hónapban vizsgálta felül a 2010-es költségvetést, idén ősszel még egy revízió lehetséges.

(The Moscow Times)

 

Cimkék: IMF, Paul Thomsen, Alekszej Kudrin
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat