OROSZVILAG.HU


Moszkva, Te drága! 

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-06-18 14:12:35  |  
Kozma Tamás

Moszkva, Te drága! 

Mibe is kerül egy luxuslakás az orosz fővárosban?  

Moszkva, Te drága! Moszkva, Te drága! 

Az Arbat sétálóutcája, a metropolisz egyik legdrágább negyede - Lamborghinik a moszkvai forgalomban 

Moszkva legdrágább kerületei

Mint a nemzetközi híradásokból egyre többször hallható, Moszkva az utóbbi évtizedben állandó résztvevője lett a világ legdrágább városait tömörítő elit mezőnynek, és Tokióval, Oszakával valamint Genffel gyakran cserélgeti vezető pozícióját a neves lista élén. A stabilnak mondható előkelő helyezés a magas fogyasztói árakkal magyarázható, melyben jelentős súllyal szerepelnek az ingatlanok négyzetméterre lebontott értékei is. A Penny Lane Realty iroda és az Uszagyba luxusingatlan-forgalmazó cég felméréseit alapul véve, a következőkben Moszkva három legdrágább városrészéről számolunk be.

Az Uszagyba felmérése szerint a legdrágább ingatlanok az Osztozsenka kerületben találhatóak. Itt az átlagos négyzetméterár eléri akár a 24 ezer amerikai dollárt is, míg a legborsosabb számlát egy 520 négyzetméteres penthouse tulajdonosának állították ki, melyet korábban 29 millió dollárra taksáltak - ez megközelítőleg 6,5 milliárd magyar forinttal egyenértékű. A vezető lakókomplexumok közül a „Osztozsenka Park Palasz” illetve a „Barkli Plaza” jelentik a fényűzés csúcsát. Utóbbi épületegyüttesben található a kerület költséges ingatlanjainak 88 százaléka – adja hírül a Penny Lane Realty. Ellenben az ő számításaik a fenti kerületben 33 ezer dolláros átlagos négyzetméterárról szólnak, és a becsült összegek a 14-53 ezer dollár/négyzetméter skálán mozognak. 

A pódium második fokára a Mester és Margaritából jól ismert Patriarsije Prudi került. Itt, pontosabban a Granatnyij pereulok 6. szám alatt található az az 508 négyzetméteres luxuslakás, melynek árát 26 millió dollárra teszik az ingatlanszakértők. A Penny Lane Realty 32 ezer dollárrá becsüli az átlagos ingatlanárat ebben a kerületben. Moszkva legbecsesebb otthona – melynek részletei nem ismeretesek – terasszal együtt több, mint 1000 négyzetméter alapterületű, és a fentebb említett kerületet gazdagítja.

A rangsor harmadik helyére a méltán közismert Arbat negyed került, mely az orosz metropolisz leghíresebb sétálóutcáját és az azt körbeölelő házsorokat foglalja magában. Itt átlagosan 29 ezer dollárt kérnek egy négyzetméterért, mely átszámítva körülbelül 6,5 millió forintot tesz ki. A környék legmagasabb négyzetméterárral rendelkező lakása a Poszolszkij dómban található. A 242 négyzetméteres, 6 szobás luxusingatlan egy négyzetmétere 41 ezer dollárt kóstál. Az Uszagyba felmérése kissé eltér konkurense eredményeitől. Utóbbi szerint a legdrágább moszkvai ingatlan egy 25 millió dolláros, 465 négyzetméteres lakás, melynek alapára négyzetméterenként több mint 53 ezer dollárra tehető.

Cimkék: Moszkva, négyzetméterár, luxuslakás, Arbat, Osztozsenka, Patriarsije Prudi
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat