OROSZVILAG.HU


Ígéretek, dícséretek, kritikák

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-06-20 22:18:51  |  
Vértes Judit

Ígéretek, dícséretek, kritikák

Az Európai Parlament és Oroszország

Az Európai Parlament június 17-én tartott strasbourgi plenáris ülésén határozatot hoztak, melyben támogatják az EU és az Oroszország közti vízummentesség bevezetését.

Az ülésen ezen kívül szóba került egy az EU-tagállamok és Oroszország közötti új alapokon szerveződő partnerségi megállapodás megkötése. A kötelező érvényű megállapodás nem csak a gazdasági szférában történő együttműködésre irányulna, de bizonyos szintű jogharmonizációt is feltételez, beleértve az alapvető jogok betartását.

Az energetikai együttműködéssel kapcsolatban a képviselők fontosnak tartották kiemelni, hogy egyenlő hozzáférést kell biztosítani az energiai forrásokhoz, illetve meg kell akadályozni, hogy bármelyik ország számára a politikai nyomásgyakorlás eszközévé váljék az energetikai kérdés.

Bár a határozatban Oroszország WTO-ba való belépése mellett tették le a voksukat, a képviselők nem titkolták, hogy Oroszországnak Belarusszal és Kazahsztánnal kötött Vámszövetsége „akadályokat gördíthet az utunkba”.

A képviselők ugyanakkor üdvözülték Oroszország azon döntését, melynek nyomán elfogadásra került 14 az Európai Konvent által megfogalmazott paragrafus az emberi jogokról, de további intézkedéseket várnak a jogvédők elleni erőszak megállítása terén.

 

Forrás: RIA Novosztyi

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat