OROSZVILAG.HU


Oroszország hisz az euróban 

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-06-21 15:01:59  |  
Mezei Bálint

Oroszország hisz az euróban 

Moszkva stratégiai valutatartalékait a közös európai pénzbe helyezte 

Oroszország hisz az euróban 

Oroszországot komolyan aggasztja az euró hektikusan ingadozó árfolyama – mondta Dmitrij Medvegyev elnök június 19-én, a szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon. „Számunkra létfontosságú az európai valuta stabilitása, ezért erősen reméljük, hogy a fizetőeszközt ért támadások ellenére a helyzet hamarosan rendeződni fog” – tette hozzá az orosz államfő.

Moszkva számára különösen fontos az Európai Unió közös fizetőeszközeként használt pénznem biztonsága, hiszen a föderáció tartalékainak jelentős részét euróalapokba helyezte. „Az euró a mi valutánk is, hiszen itt, Oroszországban is használjuk, befolyása nem korlátozódik az Unió határaira. Jelenleg az euró tekinthető az ország biztonsági fizetőeszközének, elsődleges valutatartalékának” – emlékeztetett Medvegyev, aki korábban többször is felhívta a vezető ipari államok pénzügyi vezetésének figyelmét a külföldi pénznemekben képzett biztonsági tartalékok folyamatos növelésének fontosságára. „Bízunk abban, hogy más országok is csatlakoznak Oroszország és Kína kezdeményezéséhez és lépésről lépésre emelik a stratégiai valutakészletek szintjét – beleértve a rubelt is. Ugyanakkor fontos tudnunk, hogy még két oly erős nemzetközi pénzeszközzel mint a dollárral és az euróval sem vagyunk képesek a globális gazdaság minden problémájának orvoslására. Erre szolgált tanulságos példaként a legutóbbi krízis” – utalt a két valuta drasztikus értékvesztéseire a Kreml ura.

Alig másfél héttel korábban, június 9-én Medvegyev hivatali elődje, Vlagyimir Putyin miniszterelnök az AFP hírügynökségnek és a France 2 csatornának nyilatkozva szintén hitet tett az euró értékállósága és a közös európai valuta létjogosultsága mellett. A kormányfő által felhozott érvek javarészt megegyeznek a pétervári fórumon elhangzottakkal, külön utalva a kontinentális fizetőeszköz gyors erősödésére. „Bízunk az euróban, és hiszünk az erejében. Egyébként nem tartanánk kincstárjegy, arany és forex tartalékaink döntő hányadát ebben a pénzeszközben.”

A moszkvai kabinet vezetője az európai pénzfelügyeletek válságkezelő lépéseit „összességében teljesen helyesnek” nevezte, de nem érte be ennyivel. „A monetáris politika fegyelmét mindenképpen erősíteni kell, miközben a fizetési mérleg hiányát nem lehet figyelmen kívül hagyni. Át kell gondolni a valutapiac aktuális rendszerét is. Ezen elveknek az Uniót alkotó államok mindegyikére egyforma érvénnyel kell hatniuk, a lehető legszorosabb időbeni korláttal. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a szervezet gazdasági alapjai szilárdak” – állította Putyin, aki Németországot és Franciaországot látja az EU két legstabilabb tagjának. „Senki sem érdekelt az euró bedöntésében. Merkel kancellárasszonynak teljesen igaza van: ha nincs közös valuta, az Uniónak is vége. Ellenben pontosan ezért nem létezik semmilyen logikus érv az euró kiiktatására. Igen, vannak problémák. De a nehézségek csak időlegesek. Hamarosan túljutunk rajtuk.”

(RIA Novosztyi)  

Cimkék: euró, Brüsszel, rubel, Kína, Medvegyev, szentpétervári nemzetközi gazdasági fórum, Putyin, Merkel
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat