OROSZVILAG.HU


Ismét betiltják a moldáv borok importját?

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-07-02 10:24:29  |  
Gyóni Gábor

Ismét betiltják a moldáv borok importját?

A politikai kapcsolatokkal együtt romlik a moldáv borok minősége

Ismét betiltják a moldáv borok importját?

Az orosz Fogyasztóvédelmi hivatal a napokban figyelmeztette Moldovát: a helyi bortermelők komoly problémák elé néznek, ha nem minőségi borokat szállítanak Oroszországba.

Néhány évvel ezelőtt Oroszországban már betiltották a moldovai borok importját minőségi okokra hivatkozva. Az akkori tilalom a Moszkva és Kisinyov közti politikai kapcsolatok lehűlésének eredménye volt, s most is akkor támadt probléma az Oroszországba exportált moldovai borok minőségével, amikor a két ország között feszült viszony kezd kialakulni.

A moldovai borokat először 2006-ban tiltották be Oroszországban, miután 2005-ben a „színes forradalmaktól” megrettent Vlagyimir Voronyin kommunista moldáv elnök az oroszellenes politikai erők barátságát keresve Kisinyovba invitálta Mihail Szaakasvili grúz, Viktor Juscsenko ukrán, és Traian Basescu román elnököket, együtt demonstrálva Moldova akkori oroszellenes pozícióját. A Moldovában kulcsfontosságú, elsősorban az orosz piacra dolgozó borászat hatalmas veszteségeket szenvedett a tilalom következtében, s még ma sem teljesen sikerült kiheverni az ideiglenes piacvesztés következményeit. A moldáv borok oroszországi exportjának újraindítása azt követően vált lehetségessé, hogy normalizálódott a politikai viszony a két ország között.

A mostani orosz aggályok mögött is politikai okok lehetnek: Mihai Ghimpu ideiglenes moldáv elnök ugyanis váratlanul június 28-át a „szovjet megszállás” emléknapjává nyilvánította Moldovában, és az „orosz megszálló csapatok” kivonását követelte a Dnyeszter térségéből, ami heves politikai reakciókat váltott ki Oroszországban: az orosz állami Duma elítélte Moldovát, Jurij Luzskov moszkvai polgármester pedig a moldovai áruk bojkottjára szólított fel.

 

(ng.ru)

 

Cimkék: moldáv bor
Országok: Moldova Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat