- Főként a Kaukázus veszélyes vidék" />

OROSZVILAG.HU


Oroszország ötödik az újságíró halállistán 

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-02-17 11:30:15  |  
Gyóni Gábor

Oroszország ötödik az újságíró halállistán 

Főként a Kaukázus veszélyes vidék

 Oroszország ötödik az újságíró halállistán 
<p class=" src="/userfiles/kill(1).jpg" />

 

Az újságírók védelmével foglalkozó New York-i székhelyű Comittee to Protect Journalists (CPJ) jelentése szerint 2009-ben minden eddiginél több újságíró esett foglalkozásával összefüggően gyilkosság áldozatává. 2009-ben 70 újságírót gyilkoltak meg világszerte (2007-ben 67-et).

Az újságírók pokla a Fülöp-szigetek, ebben az ázsiai országban 29 zsurnalisztát mészároltak le 2009-ben, utána Szomália következik 9 esettel, majd Irak és Pakisztán 4-4 erőszakos újságíróhalállal. Oroszországban 2009-ben 3 újságírót gyilkoltak meg, ezzel ötödik helyet foglalja el e nem túl dicső rangsorban. 2009-ben Natalja Esztremirovát és Anasztaszia Baburovát, a Novaja Gazeta újságíróit, illetve Malik Ahmedilov dagesztáni újságírót halt erőszakos halált a világ legnagyobb országában.

Anasztaszija Baburovát januárban ölték meg Moszkvában, Natalja Esztremirovát nyáron gyilkolták meg Groznijban, Malik Ahmedilov avar újságírót Mahacskalában végezték ki.

Bár Dmitrij Medvegyev orosz elnök nyáron ígéretet tett a tettesek szigorú megbüntetésére, a CPJ szerint nem történt semmi elmozdulás. 2000 óta összesen 19 újságíró halt erőszakos halált Oroszországban (összehasonlításképpen: a ’90-es években 33, ebből 13-an a csecsen háború hadszínterein estek el).

Ez azt jelenti, hogy 1992-től számítva összesen 52 újságíró szenvedett erőszakos halált Oroszországban, s ezzel a negyedik helyet foglalja el a „világranglistán”.

Ami az újságírók elleni állami repressziókat illeti, ebben Kína és Irán vezet. Az állam felől kiinduló repressziók áldozataivá egyre gyakrabban válnak bloggerek és más „civil újságírók.”

 

(gazeta.ru)

 

 

 

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


">
 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat