OROSZVILAG.HU


Sztálin vs. jogvédők

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-02-19 09:54:27  |  
Vértes Judit

Sztálin vs. jogvédők

Hogyan készül Oroszország a Győzelem napjára?

Úgy tűnik Joszif Visszarionovics szelleme, mint Akakij Akakijevics a Köpönyegből, vissza-visszajár, hogy szegény, jobb sorsra érdemes orosz liberálisok nyugalmát megzavarja. Történt ugyanis, hogy a Nagy Honvédő Háború 65. évfordulójára készülödvén, gondolt egyet Vlagyimir Makarov, a városképért felelős bizottság elnöke, és úgy döntött, hogy egyes helyeken Sztálin portréi fogadják majd az ünneplő tömeget. Ha a kép nem lenne elég, a kísérő szöveg majd segítségünkre siet. Azokon ugyanis a Nagy Vezér II. világháborúban szerzett elévülhetetlen érdemeiről olvashatunk.

Makarov fejében már meg is van a szcenárió. Április elsejéig a legfontosabb plakátok kikerülnek az utcákra, április közepéig az épületek homlokzatainak, illetve a boltok kirakatainak a megfelelő, ünnepi díszben kell pompázniuk, április 20-ára pedig helyükre kerülnek a háborús tematikájú pannók. Május 5-e a zászlók kifüggesztésének az időpontja. És ha szépérzékünk még ennyivel se éri be, még mindig gyönyörködhetünk a fő sugárutak változó tematikára felfűzött dekorációiban, vagy a kerületenként változó színkavalkádban. A belváros példának okáért piros-narancssárga-sárga színekbe öltözik.

Makarov nemes egyszerűséggel csak információs standoknak nevezi a Sztálin-portrék kísérő szövegeit, amelyekben Sztálin II. világháborús szerepvállalásáról olvashatnak a moszkvaiak már április 15-étől.

Az emberi jogokért harcoló aktivisták körében érthető módon erős ellenérzést váltott ki a városvezetés döntése. „Minden lehetséges eszközzel tiltakozni fogunk a döntés ellen“, - jelentette ki Ljudmila Alekszejeva, a Moszkvai Helsinki-csoport elnöke, és hozzátette, hogy azok, akik Sztálin-portrékkal kívánják feldíszíteni Moszkvát, az állami terrort akarják visszaállítani. Szerinte a győzelem dicsősége a katonáké, tiszteké, és nem Sztáliné.

Ha a 12 legnagyobb orosz aranyérmés helyéről le is csúszott Sztálin, május 9-n komoly esélyünk van „találkozni“ vele.

 

Cimkék: Győzelem napja
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat