OROSZVILAG.HU


Orosz-izraeli tárgyalások

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-02-20 10:36:54  |  
Gyóni Gábor

Orosz-izraeli tárgyalások

Holokauszt Múzeum Moszkvában, szovjet katonai emlékmű Izraelben

Orosz-izraeli tárgyalások 

Ezen a héten Moszkvában folytatott tárgyalásokat Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök. Vlagyimir Putyin orosz kormányfővel folytatott megbeszélései során az aktuálpolitikai és gazdasági kérdések mellett szóba kerültek ideológiai, történelmi tárgyú témák is, összefüggésben azzal, hogy Kelet-Európa néhány országában – a Baltikumban és Ukrajnában - hivatalosan is állami hősökként tekintenek a második világháborús tömegmészárlásokban szerepet vállalt személyekre és szervezetekre, illetve kísérletet tesznek a történelem átírására, amely Izrael és Oroszország történelmi múltjának értékelésre is kihatással van.

Vlagyimir Putyin kijelentette, hogy az orosz állam segítséget fog nyújtani a Moszkvában magánkezdeményezésre épülő Holokauszt Múzeum létrehozásához, míg Netanjahu izraeli miniszterelnök arra tett ígéretet, hogy országában emlékművet létesítenek a Kelet-Európát a nácizmus alól felszabadító szovjet hadseregnek.

„Nem feledhetjük a nácizmus áldozatait. A zsidó nép és a Szovjetunió népei szenvedtek a legtöbbet ebben a háborúban. Az áldozatok és a jövő nemzedéke előtti kötelességünk, hogy emlékezzünk e tragédiákra, s ne engedjük, hogy azok újra bekövetkezzenek.” – hangsúlyozta Vlagyimir Putyin.

Ami a pragmatikusabb gazdasági kérdéseket illeti, a felek a biotechnológiai együttműködés kiszélesítésében állapodtak meg.

 

(government.ru)

Cimkék: Izrael
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat