OROSZVILAG.HU


Kaczynski orosz veszélytől tart

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-09-30 15:06:46  |  
Gyóni Gábor

Kaczynski orosz veszélytől tart

Az oroszok célja Lengyelország háttérbe szorítása?

Kaczynski orosz veszélytől tart

Jaroslaw Kaczynski, a lengyel konzervatív Jog és igazságosság párt elnöke, volt miniszterelnök, az áprilisban Szmolenszk mellett repülőgépkatasztrófában elhunyt Lech Kaczynski elnök ikertestvére levelet intézett a külföldi nagyköveteknek és az Európai Parlament képviselőinek, amelyben a kontinenst fenyegető „orosz veszélyre” figyelmeztet.

A konzervatív lengyel politikus szerint Európának és Amerikának össze kell fognia az „orosz terjeszkedés” ellen. Kaczynski úgy véli, Moszkva célja, hogy Lengyelország befolyását háttérbe szorítsa Európában. Az orosz politika – állítja Kaczynski – nem tiszteli az emberi jogokat, a demokratikus értékeket. S bár lehet, hogy jó üzleti partner, de nem osztja azokat az értékeket és normákat, melyeket az euroatlanti politikai térség tagjainak többsége.

A lengyel politikus sajnálkozását fejezte ki, amiért Európában gyengül az USA jelenléte, miközben a kontinens államai egyre szorosabbra fűzik gazdasági kapcsolataikat Moszkvával. Az európai-orosz közeledés következtében az EU jelentőségét veszti – véli a konzervatív politikus. Kaczynski levelében hangsúlyozta: Lengyelország az USA egyik legszorosabb európai szövetségese.

 

(segodnya.ua)

 

Cimkék: Jaroslaw Kaczynski
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat