OROSZVILAG.HU


Medvegyev gratulált Németországnak 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-10-05 20:43:56  |  
Kecskeméti Gábor

Medvegyev gratulált Németországnak 

Az újraegyesítés történelmi siker Oroszország számára is

Medvegyev gratulált Németországnak Medvegyev gratulált Németországnak  

Dmitrij Medvegyev orosz elnök gratulált a német vezetőknek a Német Egység napján

Az orosz elnök jókívánságait fejezte ki Christian Wulff szövetségi elnöknek és Angela Merkel kancellárasszonynak a német újraegyesítés huszadik évfordulója alkalmából.

„A német újraegyesítés folyamata, mely húsz éve fejeződött be és melyben hazánk kulcsszerepet játszott, kiemelkedő történelmi jelentőségű, nem csupán a német emberek, hanem egész Európa számára. Hiszem, hogy a jelenlegi orosz-német stratégiai együttműködés alapjait már akkoriban megalapozták” – írta levelében az elnök.

A Kreml sajtóirodájának közlése szerint Medvegyev kiemelte a kétoldalú együttműködési lehetőségeket, a különböző üzleti, tudományos, kulturális és humanitárius kapcsolatokat, illetve Oroszország és Németország közös projektjeit egyes preferált területeken.

Az orosz elnök méltatta a rendkívül hatékony együttműködést Oroszország és Németország között a nemzetközi színtéren, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy megerősödjön a globális és a regionális stabilitás illetve biztonság.

Mint közismert, a második világháború után, a győztes nagyhatalmak által megszállt zónák mentén kettészakadt az egykori Harmadik Birodalom és nem sokkal utána megalakult Kelet-és Nyugat-Németország. Nem sokkal később, 1961-ben megépült a Berlint kettészelő demarkációs vonal, az úgynevezett „Berlini Fal”, mely a megosztott világ szimbólumává vált Európában. A „Fal” 1989. november 9-i „leomlását” követően alig egy évet kellett várni, hogy 1990. október 3-án végleg egyesülhessen a két Németország.

(RIA Novosztyi)

 

Cimkék: Medvegyev, Merkel, német újraegyesítés
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat