OROSZVILAG.HU


Újabb akadály az orosz vízummentesség előtt?

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-10-07 21:35:01  |  
Kecskeméti Gábor

Újabb akadály az orosz vízummentesség előtt?

Az EU további követelményt állít Oroszország elé

Oroszország évek óta igyekszik meggyőzni az Európai Uniót az orosz állampolgárokkal szembeni vízumkényszer eltörléséről, ám ezért cserébe egyelőre nem kíván teljes utazási szabadságot adni az EU-s állampolgároknak az Orosz Föderáció területén. Az EU bürokratái most úgy tűnik, lefékezik a folyamatot.

Újabb akadály az orosz vízummentesség előtt?

A legtöbbször egyébként rendkívül diplomatikus orosz külügyminiszter – Szergej Lavrov – néha nem fogalmaz túl elnézően: szeptember közepén erős szemrehányással illette az EU-t és annak álláspontját a vízumkérdésről.
„Tisztességtelen hozzáállás kapcsolataink szintjéhez képest.”- minősítette Lavrov, Brüsszel késedelmi taktikáját. Az ürügyként használt biztonsági kérdések szerinte irrelevánsak: „Egyáltalán nem jelent veszélyt a biztonságra – sem Oroszország, sem az EU szempontjából.” – állította.

Tény, hogy a kelet-európai EU tagok politikailag egyelőre kevéssé érdekeltek abban, hogy Oroszország vízummentességet kapjon akkor, amikor az egykori szovjet tagköztársaságok közül több ország már egyre inkább az EU felé tekint. Ezek közül Grúzia, Moldávia és Ukrajna a legjelentősebbek, jóllehet keleti szomszédunknál most éppen Moszkva felé billen a politikai mérleg nyelve. Az előbbi három ország mielőbbi felvételének támogatói egyébként a balti államok és Lengyelország.

 

Utazási szabadság Oroszországban?


Az EU természetesen nem kíván lemondani a vízummentesség eltörlése során a kölcsönösség elvéről. Jelenlegi rendelkezés szerint, ha valaki az EU-n kívülről schengeni vízummal érkezik az EU területére, akkor az egész schengeni övezeten belül gond nélkül utazhat. Ellenben ha egy európai uniós polgár, vízummal érkezik Oroszországba, akkor a végtelenül nagynak tűnő országban azonnal szűk határokba ütközik utazása során. Érkezését követően legkésőbb három napon belül regisztrálnia kell magát az illetékes hatóságnál, ráadásul vízuma csak Oroszország egy bizonyos régiójára vonatkozik, ezért – elvben – nem léphet át a Föderáció egyéb régióiba.

Azoknál a külföldieknél, akik hosszabb idejű munkavállalási vízummal rendelkeznek, az Oroszországon belüli szolgálati utazások évente legfeljebb 40 napot tehetnek ki. Kivételt képez az a kisszámú, „magasan képzett” munkavállaló, akiknek évi jövedelme eléri az átszámított 50.000 eurót. Esetükben nem érvényes a 40 napos limit.

 

Az EU a regisztrációs kötelezettség eltörlését szeretné Oroszországban


Az OVIR nevű hivatalban a beutazók regisztrációja nem csupán időbe, hanem pénzbe is kerül. Az ügyintézés maga 5 euró (1400 HuF) és minden Oroszországban eltöltött nap után két rubel illetéket (15 HuF) számít fel a hivatal. Jóllehet ez az illeték megfizethető mértékű, az EU az egyenlő bánásmód miatt mégis eltörlése mellett kardoskodik, és a korlátozó regisztrációs politika változását szeretné elérni Oroszországban. Hivatalosan ezt nem említették meg, de zárt ajtók mögött, számos uniós tisztviselő kifejtette, hogy ennek eltörlése a vízummentesség fontos előfeltétele. S ez valóban sok európai uniós állampolgár érdeke is.

(aktuell.ru)

 

Cimkék: eu, oroszország, lavrov, vízum,
Országok: Ukrajna Moldova Grúzia Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat