OROSZVILAG.HU


Kaczynski is menne Katynba

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-02-23 07:39:26  |  
Gyóni Gábor

Kaczynski is menne Katynba

Az orosz diplomácia ignorálja a lengyel elnököt?

 Kaczynski is menne Katynba

 

Ez év tavaszán lesz 70 éve, hogy Katynban és más szovjet városokban mintegy 22 ezer lengyel hadifoglyot végeztek ki a szovjet hatóságok (magában Katynban ezek közül 4421 főt). Idén Lengyelország és Oroszország közösen emlékeznek meg a 70 évvel ezelőtti eseményekről, ennek jegyében hívta meg Vlagyimir Putyin februárban Katynba lengyel kollégáját, Donald Tusk lengyel miniszterelnököt.

Nem kapott viszont meghívót az oroszoktól Lech Kaczynski lengyel elnök, aki hagyományosan kritikus pozíciót foglal el Oroszországgal szemben. Kaczynski elnök jelezte, hogy maga is részt venne a megemlékezésen, ám Vlagyimir Grinyin varsói orosz követ azt közölte, nem érkezett hozzájuk ilyen jellegű kérés, amit a lengyel fél „nyílt hazugságnak” nevezett.

Lech Kaczynski 2005 óta tartó elnöksége ideje alatt csak egyszer volt Oroszországban, 2007-ben, éppen  a Szmolenszk megyei Katynban, ám felrúgva minden diplomáciai protokollt, nem ment el Moszkvába és nem találkozott az orosz vezető politikusokkal sem. Hogy az orosz diplomácia nem feledte a lengyel elnök lépéseit, jelzi: idén januárban Kaczynski meghívta Dmitrij Medvegyev orosz elnököt az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának 65. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésekre, ám az orosz elnök nem ment el, maga helyett Andrej Furszenko oktatási minisztert küldte.

A jelek szerint az orosz elnök tudatosan kerüli azon kelet-európai vezetők társaságát, akik az elmúlt időkben oroszellenes megjegyzésekkel hívták föl magukra a figyelmet. Emlékezetes, hogy Medvegyev tavaly nyár óta leplezetlenül ignorálta Viktor Juscsenko ukrán elnököt, s arra sem volt hajlandó, hogy Dalia Grybauskaité litván elnökkel találkozzon, aki a Litvánia Szovjetunió alóli felszabadulásának emlékére tartott ünnepségre invitálta volna Medvegyevet.

Ezzel szemben mintha kompromisszumkészebbnek tűnne Putyin magatartása, aki tavaly szeptemberben ellátogatott Gdanskba a második világháború kitörésének 70. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésekre,a Gazeta Wyborczában megjelent cikkében pedig tragédiának nevezte Katynt és bűnténynek a Molotov-Ribbentrop paktumot.

 

(bbc.com)

 

Cimkék: Katyn, Kaczynski, Lengyelország
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat