OROSZVILAG.HU


Moszkva és a NATO közeledése 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-11-05 00:12:37  |  
Krajczár Melinda

Moszkva és a NATO közeledése 

A NATO-n belül sincs egységes "orosz-politika"

Moszkva és a NATO közeledése Moszkva és a NATO közeledése 

Lesz-e orosz-NATO megegyezés? Egy amerikai álláspont.

Közeleg a novemberi lisszaboni NATO-csúcstértekezlet, ami akár történelmi jelentőségű is lehet, amennyiben a tagállamok Oroszországot tárgyalóképes félnek fogadják el, és sikerül megegyezniük az európai védelmi stratégiát illetően. Ennek előmozdítását szolgálta a francia és az orosz elnök, valamint a német kancellár október közepi deauville-i találkozója. A tanulságokról és a NATO és Oroszország közötti együttműködés perspektíváiról beszélt egy interjúban Charles A. Kupchan, a nemzetközi kapcsolatok egyik elismert amerikai szakértője.

Ismeretes, hogy a megbeszélés végén Medvegyev orosz kormányfő bejelentette: Oroszország részt fog venni a találkozón, és hajlandó tárgyalni egy közös európai védelmi pajzsról. Kupchan szerint ez különösen figyelemreméltó döntés, hiszen az oroszok többsége, köztük maga Putyin elnök sem bízik igazán abban, hogy az európaiak valóban megegyezést keresnek. További nehézségeket okoz, hogy a kelet-európai NATO-tagországok többsége kifejezetten idegenkedik attól, hogy szorosabb kapcsolatot ápoljon Oroszországgal. Az oroszok bizalmatlansága a szakértő szerint azonban inkább szimbolikus, akárcsak azok az aggályok, amelyek a Bush elnök által tervezett közép-európai radar- és rakétarendszerek kapcsán fogalmazódtak meg bennük annak idején, hiszen azok méretükből és hatósugarukból fakadóan nem zavarták volna meg az orosz elhárítórendszer integritását.

Az oroszokkal kötendő konszenzus ötlete nem az Obama-kormányzattól származik – szögezte le a szakértő. Rice külügyminiszter és Gates (akkori és jelenlegi) védelmi miniszter már korábban járt Moszkvában ez ügyben, bár ez a próbálkozás akkor nem vezetett eredményre.  Obama diplomáciájának sem lesz könnyű dolga: számolnia kell azzal, hogy ez kardinális kérdés Moszkvában, olyannyira, hogy a vezető rétegen belül is ellentéteket szít. Maga Putyin elnök sem áll ki mellette, de a hadsereg és a hivatali apparátus gyanakvását is nehéz lesz leépíteni.

Kupchan szerint Oroszország fő problémája az, hogy hiába a NATO-orosz tanács, nem érzi magát egyenrangú félnek benne. A szakértő éppen ezért véli úgy, hogy a francia-német akciót nem kell az amerikaiak háta mögötti szervezkedés eredményének tekinteni. Sokkal inkább arról van szó, hogy a franciák és a németek egy új módszerrel kísérleteznek: Oroszországot előbb az Európai Unióhoz akarják közelíteni. Az igazán nagy feladat viszont az lesz, hogy a találkozón megfogalmazott igényeket a NATO keretein belül is érvényre juttassák. A párhuzamos tárgyalások előrehaladtával a NATO és az Unió kénytelen lesz közelíteni egymáshoz az álláspontját. Kupchan azonban nem bízik abban, hogy létrejöhet a konszenzus. Az akadályt egyfelől a közép-európai államok képezik, másfelől pedig az, hogy az Európai Unió és a NATO mindig is két külön világ volt.

Forrás: www.cfr.org

 

    

Cimkék: NATO, Oroszország
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat