OROSZVILAG.HU


A dollár helyett a rubelt ajánlja Medvegyev

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-11-14 10:32:50  |  
Kecskeméti Gábor

A dollár helyett a rubelt ajánlja Medvegyev

Merész orosz álmok 

 A dollár helyett a rubelt ajánlja Medvegyev

Jóllehet, Dmitrij Medvegyev orosz elnök nem tartozott a szöuli G-20-as csúcs kulcsfigurái közé, de egy kérdésben mégis véleményt nyilvánított. S tette ezt elég markánsan: a rubelt ajánlotta nemzetközi tartalékvalutaként. Igaz a terv nem újkeletű, hiszen az elődjétől, Vlagyimir Putyintól származik, aki még 2008 őszén, a világgazdasági válság kirobbanásakor ajánlotta a világ figyelmébe a rubelt, mint a dollárt felváltó tartalékvalutát.

„Számomra úgy tűnik, az úgynevezett valutaháborúk rizikója jóval kisebb, mint a csúcsot megelőzően, ami a jövő szempontjából optimizmusra ad okot.” – nyilatkozta sajtótájékoztatóján az orosz elnök.

Ha a szokásos valutatartalékok és más, a világban egyébként fontos szerepet betöltő valuták kevesebb rizikót fognak jelenteni, ez a rubel helyzetének megerősödéséhez vezethet, ami nagyban függ az orosz piac történéseitől, így Medvegyev szerint: „Valutánk stabilitása ezek után elsősorban rajtunk múlik.”

„Sok időbe telt, hogy a rubelt konvertibilissé formáljuk. Most elérkezett az idő, hogy a rubelt tartalékvalutává tegyük.” – hozta nyilvánosságra távlati terveit az elnök.

(aktuell.ru)

 

Cimkék: rubel, dollár,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat