OROSZVILAG.HU


Áruló orosz kémek halála 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-11-16 08:44:18  |  
Gyóni Gábor

Áruló orosz kémek halála 

"Az árulók mindig rosszul végzik" 

 Áruló orosz kémek halála 

 

A napokban olyan sajtóértesülések láttak napvilágot, miszerint egy Scserbakov nevű orosz tiszt, a Külföldi Hírszerzés munkatársa lenne az áruló, akinek az információi nyomán nyáron Amerikában lebukott egy orosz kémhálózat, amelynek tagjai, különösen a megnyerő külsejű Anna Chapman – róla nemrég egy erotikus fotósorozat is készült a Maxim nevű lapban – mára valóságos sztárokká váltak Oroszországban

Később ezt az információt cáfolták, mondván, nem Scserbakov, hanem egy Potyejev nevű tábornok az áruló. Akárki is buktatta le a kémhálózatot, az bizonyos, hogy nehézségekre kell számítania a jövőben.

Feltűnő legalábbis, hogy az utóbbi néhány hónapban több orosz „áruló”, vagy Nyugatra menekült volt kém rejtélyes körülmények között halt meg.

„Az árulók mindig rosszul végzik.” – jelentette ki Vlagyimir Putyin ez év nyarán. Talán ezzel lehetnek összefüggésben a közelmúlt rejtélyes halálesetei magasrangú (volt) orosz hírszerő tisztek körében?

Áprilisban a Kanadába menekült orosz diplomata, Jevgenyij Todorov például fürdés közben halt meg, áramütés következtében.

Júliusban a 2000-ben Amerikába szökött Szergej Tretyjakov volt ENSZ diplomata és hírszerző – aki az iraki „olajért élelmiszert” program piszkos ügyeire vonatkozóan árult el információkat - megfulladt evés közben.

Augusztusban török halászok egy orosz férfi holttestét fogták ki a Földközi-tengerből, aki nem volt más, mint Jurij Ivanov, az orosz katonai hírszerzés második embere. A hivatalos magyarázat szerint Ivanov egyszerűen megfulladt. Nemrég azonban Ivanov munkatársa és barátja, Viktor Csevrizov is  meghalt, a hivatalos verzió szerint öngyilkossággal vetett véget életének....

 

(lemonde.fr)

 

 

Cimkék: Anna Chapman, Jevgenyij Todorov, Szergej Tretyjakov, GRU, SZVR, orosz kémek
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat