OROSZVILAG.HU


A NATO-orosz szembenállás véget ért

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-11-20 19:28:54  |  
Gyóni Gábor

A NATO-orosz szembenállás véget ért

Moszkva a NATO partnere, és nem ellenfele

A NATO-orosz szembenállás véget ért

A szombaton tartott lisszaboni NATO-csúcson a Nyugat és Oroszország minden eddiginél szorosabb együttműködéséről született megállapodás. A találkozón – első alkalommal a 2008-as  grúziai háború után - részt vevő orosz elnök beleegyezését adta egy közös NATO-orosz rakétavédelmi rendszer megvalósításához. Az orosz államfő lisszaboni nyilatkozata szerint a NATO és Oroszország szembenállásának korszaka véget ért. E megközelítés szellemében nyilatkozott ma Barack Obama amerikai elnök is, aki szerint a NATO ma már partnerként, és nem ellenfélként tekint Oroszországra.

Az Északatlanti Szövetség új stratégiai koncepciója szerint a NATO nem jelent fenyegetést Oroszország számára. „A NATO nem jelent fenyegetést Oroszország számára. Ellenkezőleg, abban vagyunk érdekeltek, hogy a NATO és Oroszország között hosszú távú stratégiai együttműködés alakuljon ki. Ennek szellemében fogunk cselekedni, elvárva Oroszországtól is a kölcsönösséget.” – olvasható a dokumentumban. Annak a megszövegezése, hogy a NATO nem Oroszország ellenfele, először jelenik meg a Szövetség stratégiai koncepciójában.

Dmitrij Rogozin, Oroszország állandó NATO képviselője azt közölte, hogy az Oroszországon keresztül Afganisztánba menő szárazföldi tranzitról szóló megállapodás napokon belül életbe lép.

A NATO tagállamok és Oroszország között azonban némi nézetetérés is tapasztalható. A lisszaboni csúcs deklarációjában például a NATO azt kezdeményezte, hogy Oroszország vizsgálja felül Grúzia szakadár tartományainak, Abháziának és Dél-Oszétiának az elismerését.

 

(Echo Moszkvi, rian.ru)

 

Cimkék: NATO-orosz viszony
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat