OROSZVILAG.HU


Obama-Szaakasvili találkozó Lisszabonban

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-11-22 10:49:08  |  
Gyóni Gábor

Obama-Szaakasvili találkozó Lisszabonban

Washington mégis kitart Szaakasvili mellett

Obama-Szaakasvili találkozó Lisszabonban

 

A lisszaboni NATO csúcstalálkozón Barack Obama amerikai elnök kétoldalú tárgyalásokat folytatott Mihail Szaakasvili grúz államfővel. A találkozó egyrészt cáfolja azokat a véleményeket, miszerint Szaakasvili „kitaszított” lenne a nyugati politikusok szemében, másrészt jelzés lehet a tömegdemonstrációkra készülődő grúz ellenzéknek is: a Fehér Ház még mindig Szaakasvilit támogatja.

Abból, hogy az amerikai elnökök az elmúlt két évben, a 2008-as augusztusi háborút követően lehetőség szerint kerülték a Szaakasvilival való találkozót, néhányan azt a következtetést vonták le, a Fehér Ház nem ragaszkodik az addig általa támogatott grúz elnökhöz (bár Hillary Clinton amerikai külügyminiszter júliusban Tbilisziben járt, ahol biztosította a grúz elnököt arról, hogy Washington tiszteletben tartja Grúzia területi egységét).

Grúz hírforrások szerint a mostani találkozón Obama elnök elismerően nyilatkozott a grúziai reformokról és Tbiliszi afganisztáni szerepvállalásáról.

Közben a Szaakasvili-ellenes grúz ellenzék is a Nyugat jóindulatát készül elnyerni. Nonna Gaprindasvili, a legendás grúz sakkozó, Németország grúziai követségét tájékoztatta arról, hogy a Szaakasvili-rezsim milyen akadályokat igyekszik gördíteni az ellenzéki megmozdulások felé.

A legnagyobb grúz ellenzéki demonstráció november 25-re várható, ezen a napon „népgyűlést” terveznek a parlament épületének közelében. Nino Burdzsanadze, a grúz ellenzék egyik vezetője szerint legalább 15 ezer ember van, akik készek arra, hogy egészen Szaakasvili távozásáig demonstráljanak.

 

(president.gov.ge, Nyezaviszimaja Gazeta)

Cimkék: Mihail Szaakasvili, Nino Burdzsanadze, Nonna Gaprindasvili
Országok: Grúzia
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat