OROSZVILAG.HU


Új bizonyítékok Litvinyenko-ügyben?

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-11-22 11:25:18  |  
Gyóni Gábor

Új bizonyítékok Litvinyenko-ügyben?

Az utóbbi napokban sok cikk jelent meg a nyugati sajtóban az áruló orosz ügynökökről

Új bizonyítékok Litvinyenko-ügyben?

 

Az orosz titkosszolgálatok nagy mennyiségben vásároltak 210-es izotópú polóniumot néhány héttel Alekszandr Litvinyenko volt orosz titkosügynök rejtélyes, 2006 novemberi halála előtt – állítja dokumentumokra hivatkozva a brit Sunday Times.

A dokumentumokat Litvinyenko özvegye, és annak egyik barátja juttatta el a laphoz, ezek szerint az FSZB 34 kilogramm polóniumot vásárolt a balakovi atomerőműben (Szaratov megye) 2006 augusztusában.

Moszkva cáfolja a brit lapban megjelenteket, Szergej Novikov, a Roszatom képviselője szerint Oroszország mindössze évi 10 gramm polóniumot állít elő, s azt is amerikai exportra. 2006-ban havi 0,8 gramm polónium előállítására került sor Oroszországban.

A volt FSZB-ügynököt, a Borisz Berezovszkij volt oligarchával szoros kapcsolatban álló, a Kremlt erőteljesen kritizáló Alekszandr Litvinyenkót 2006 őszén gyilkolták meg radioaktív polónium közreműködésével.

Figyelemre méltó, hogy a The Times c. brit lap minap közölt írást arról, hogy Viktor Kalasnyikov ex-KGB ügynököt, úgymond, higannyal mérgezik, nemrég pedig a francia Le Monde tett közzé egy írást az áruló orosz ügynökök rejtélyes haláleseteiről.

 

(gazeta.ru)

 

Cimkék: Alekszandr Litvinyenko, FSZB, polónium 210
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat