OROSZVILAG.HU


EU - Ukrajna: nincs közeledés

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-11-23 11:01:44  |  
Gyóni Gábor

EU - Ukrajna: nincs közeledés

Brüsszel nem siet Ukrajna befogadásával

EU - Ukrajna: nincs közeledés

Hétfőn került sor Brüsszelben az EU-Ukrajna csúcstalálkozóra, amelyen részt vett Viktor Janukovics ukrán elnök is.

Bár az új ukrán vezetés szakított Kijev NATO-tagságának gondolatával, az EU-integráció továbbra is szerepel Ukrajna tervei között. A brüsszeli csúcson nem született előrelépés ebben a kérdésben, sőt, Ukrajnának egyelőre a vízummentesség is csak álom marad. Nyugati politikusok szerint az EU-integráció a demokrácia ukrajnai állapotától fog függeni, mellyel jelenleg Brüsszel elégedetlen.

A brüsszeli találkozónak nagy belpolitikai jelentősége volt Ukrajnában - Kijevben most éppen Janukovics ellen tüntetnek ukrán vállalkozók - az „oroszbarátnak” elkönyvelt Janukovicsnak fontos, hogy a nyugatbarát Nyugat-Ukrajna számára demonstrálni tudja: szót tud érteni Európával.

Ukrajna a jelenlegi tárgyalások során a vízummentességre koncentrált, konkrét határidőt kérve a vízummentesség bevezetésére, ám ezt néhány EU tagállam (például Németország) ellenezte.

Brüsszel végül olyan tervezetet adott át Kijevnek, amely aligha elégíti ki Ukrajnát. Az EU által elkészített 12 oldalas dokumentum számos követelést fogalmaz meg Ukrajnával szemben, aminek teljesítése fejében szó eshet a vízumkönnyítésről (garanciák tehát nincsenek). Ráadásul az EU által megfogalmazott követelések meglehetősen homályosak, nincsenek egzakt kritériumok teljesítésüket illetően (pl. Ukrajna követeles „hatékony határőrizeti rendszert kiépíteni” – ennek kritériumai viszont homályban maradnak).

Az EU elnöke, Herman von Rompuy óvatosan kritizálta is Kijevet, mondván, az EU a demokrácia, az emberi jogok, a törvényesség uralmát szeretné látni Ukrajnában. Rompuy szerint Brüsszel és Kijev viszonya az ukrajnai demokrácia állapotától és a reformok végrehajtásáról függ majd.

 

(gazeta.ru)

 

 

Cimkék: Viktor Janukovics, EU-Ukrajna
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat