OROSZVILAG.HU


Közös európai-orosz valuta? 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-11-27 12:12:31  |  
Gyóni Gábor

Közös európai-orosz valuta? 

Putyin meghökkentő javaslattal érkezett a berlini gazdasági konferenciára 

 Közös európai-orosz valuta? 

 

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök szerint a jövőben az EU-nak és Oroszországnak közös valutája lehet: a berlini látogatáson tartózkodó – s Angela Merkel kancellárral is tárgyalásokat folytató - orosz politikus erről a Zuddeutsche Zeitung c. lap által szervezett gazdasági konferencián beszélt.

Ebben a lapban jelent meg a konferenciára időzítve Vlagyimir Putyin cikke, amelyben az orosz miniszterelnök széles körű integrációt kezdeményez Európával: Oroszország WTO csatlakozásának megkönnyítését kéri az európai partnerektől, az európai és orosz jogrendszer összehangolását kezdeményezi, és egy, Lisszabontól Vlagyivosztokig terjedő, egységes szempontok alapján működő vámrendszer bevezetésére tett javaslatot.

Putyin szerint a világgazdasági válság egyik oka, hogy a dollár a világkereskedelem legfőbb fizetőeszköze, s bár mostanság az euró is nehéz időszakot él át, de ez „egy megbízható, jó globális fizetőeszköz”, s a jövőben az sem kizárt, hogy az EU és Oroszország közös valutát fog alkalmazni.

Elemzők szkeptikusan viszonyulnak a Putyin által megfogalmazott széleskörű integráció ötletéhez. Jegor Szuszin, az „Alpari” elemzője szerint például a mostani válság egyik tanulsága éppen az, hogy sokkal jobb, ha egy országnak saját valutája van, mint a közös fizetőeszköz.

Putyin hangzatos terveinek valószínűleg az volt az igazi célja, hogy az amerikai és ázsiai konkurencia árnyékában biztosítsa Európát Oroszország „lojalitásáról”.

 

(gazeta.ru, government.ru)

 

Cimkék: Vlagyimir Putyin, Angela Merkel
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat