OROSZVILAG.HU


A Wikileaks átformálja a világpolitikát? 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-11-28 10:55:11  |  
Gyóni Gábor

A Wikileaks átformálja a világpolitikát? 

Az újabb kiszivárogtatás érzékeny témákat érinthet

 A Wikileaks átformálja a világpolitikát? A Wikileaks átformálja a világpolitikát? 

 

Az amerikai titkosszolgálati dokumentumok kiszivárogtatásáról elhíresült Wikileaks portál minden eddiginél nagyobb botrányt robbanthat ki a napokban esedékes újabb „csomag” közzétételével, amely ezúttal – az iraki és afganisztáni háborúra vonatkozó leleplező dokumentumok közzététele után - az USA és szövetségesei viszonyát érinti.

Ezúttal 2,7 millió, diplomáciai táviratot készülnek nyilvánosságra hozni, melyek szerzői különböző amerikai követségek munkatársai. Iratok sokasága érinti Oroszországot, Afganisztánt, a közép-ázsiai államokat, de a kelet-európai szövetségeseket is.

A diplomaták jelentései a helyi politikusokkal, üzletemberekkel, újságírókkal, tudósokkal, közszereplőkkel való beszélgetéseket rögzítik. A dokumentumok alapján fény derülhet arra, valójában milyen tevékenységet folytatnak az amerikai diplomaták szolgálati helyükön és milyen kapcsolati hálót építettek ki.

Fény derülhet az orosz és más politikai elitben uralkodó korrupcióra, a politikusok és más személyek személyes ügyeire.

Nagy vihar készülődik tehát a diplomáciai életben, amivel a Fehér Ház is tisztában van, ezért már elkezdték figyelmeztetni partnereiket a várható következményekről. „A legrosszabb forgatókönyvre készülünk, miszerint a kiszivárogtatás sok kérdést és sok országot fog érinteni.” – jelentette ki Philip Crowley, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

 

(inosmi.ru)

 

Cimkék: Wikileaks
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat