OROSZVILAG.HU


Korrupció és maffia a WikiLeaks iratok alapján

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-12-02 13:06:32  |  
Gyóni Gábor

Korrupció és maffia a WikiLeaks iratok alapján

Egy spanyol bíró szerint Oroszországban és Belaruszban maffiaállam van

Korrupció és maffia a WikiLeaks iratok alapján

 

A Guardian által nyilvánosságra hozott, a WikiLeakstől származó újabb amerikai diplomáciai iratok  az orosz politikai vezetés és a szervezett bűnözés közti kapcsolatot, valamint az oroszországi korrupció mértékét feszegetik.

Az iratok szerint 2010 januárjában egy spanyol bíró, az évekig a spanyolországi orosz maffiával foglalkozó José Gonzales azt mondta, Belaruszban, Oroszországban és Csecsenföldön (sic) nem lehet megkülönböztetni az állam és a szervezett bűnözés működését. A bíró szerint Ukrajna is ezen az úton kezd el járni.

Gonzales a 2006-ban meggyilkolt egykori orosz ügynök, Alekszandr Litvinyenko szavaira hivatkozva azt mondta, valójában a titkosszolgálatok irányítják az orosz szervezett bűnözés működését. A bíró szerint a valóság visszaigazolja a Litvinyenko által elmondottakat.

Az iratok szerint az amerikai diplomaták biztosak voltak abban, hogy Putyin tudott a Litvinyenko likvidálására irányuló operációról.

Az oroszországi korrupcióról szólván sir Tony Brenton, Nagy-Britannia egykori moszkvai nagykövete azt mondta, hozzá is eljutottak híresztelések, miszerint Oroszországban a korrupció a hatalom legfelsőbb csúcsait is átszőtte. A követ szerint nem kizárt, hogy a legfelsőbb orosz politikai vezetésnek is vannak kapcsolatai a szervezett bűnözéssel. Mindazonáltal Brenton szerint nem olyan vészes a helyzet, mint az első látásra tetszik, Oroszországban lendületesen gyarapszik a középosztály, s olyan üzletember réteg van kialakulóban, amely már nem veszi természetesnek, hogy kenőpénzt kell adni a hivatalnokoknak.

Szintén a szervezett bűnözés jelenlétére utal egy Kijevből Washingtonba küldött távirat: eszerint Dmitrij Firtas ukrán üzletember azt állította, összeköttetései vannak az orosz maffiával. Dmitrij Firtas a RosUkrEnergo cég tulajdonosa, amely az ukrán titkosszolgálatok vélekedése szerint valójában Szemjon Mogiljevics orosz keresztapa kontrollja alatt áll.

 

(bbc.co.uk)

 

 

Cimkék: korrupció, maffia, Oroszország, Dmitrij Firtas, Szemjon Moigiljevics, Alekszandr Litvinyenko
Országok: Belarusz Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat