OROSZVILAG.HU


Putyin Larry King vendége volt 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-12-02 18:04:10  |  
Kecskeméti Gábor

Putyin Larry King vendége volt 

Választások, Wikileaks, fegyverkezési verseny 

 Putyin Larry King vendége volt 

 

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő Larry King, legendás, egyedi nadrágtartóiról mindig felismerhető amerikai riporter egyik utolsó vendége lesz. Beszélgetésük során a tervek szerint a következő területeket fogják érinteni: a fegyverkezési verseny veszélyei, Putyin kapcsolata Medvegyevvel és a közelgő orosz elnökválasztások.

Az interjú csütörtökön kerül adásba, ami Larry King évtizedek óta tartó pályafutásának egyik utolsó televíziós beszélgetése, mivel december végén nyugdíjba megy. Vlagyimir Putyin nem első alkalommal jár a híres amerikai showman-nél, hiszen nem sokkal azután volt Larry vendége, hogy a K–141 Kurszk atom-tengeralattjáró 2000. augusztus 12-én teljes legénységével elsüllyedt a Barents-tengeren. Akkoriban a riporter azon kérdésére, hogy mi történt a Kurszkkal, Putyin lakonikusan azt válaszolta: „Elsüllyedt”

Putyin az interjúból kiszivárgott részekben kifejtette, mennyire fontosnak tartja az oroszok és az amerikaiak között létrejött újabb START-egyezményt (Strategic Arms Limitation Talks), ami a stratégiai (atom) fegyverzetcsökkentésről szól.

A jelenlegi helyzetben azonban úgy tűnik, hogy hiábavaló volt az amerikai és az orosz elnök igyekezete: jóllehet áprilisban aláírták a START-3-as szerződést, azt még a két nagyhatalom törvényhozó testületeinek ellen kell jegyezniük. Ez Oroszországban nem is jelent problémát, az USA-ban annál inkább: a demokraták elvesztették a kongresszusi választásokat, így a ratifikációs terv úgy tűnik, megbukik, mivel több republikánus az aláírás késleltetése mellett szólalt fel. A szerződés 1550 darabban korlátozná az atomtöltetű robbanófejek és 800 darabban a hordozórakéták számát. Putyin szerint az Egyesült Államok részéről „nagyon buta” lépés lenne, ha nem írná alá a START-3-at, mivel akkor „Oroszországnak valahogyan reagálnia kell rá.”

„Nem vicces” – reagált tömören az orosz premier az interjú további részében arra, hogyan jellemezte az amerikai diplomácia több tagja az orosz hatalmi duót: ezek alapján Putyin Batman-nek, Medvegyev viszont Batman tapasztalatlan kis segítőjének, Robinnak tekinthető.
Putyin szerint az amerikai diplomácia célja az volt, hogy rontsa az orosz politikai vezetés hitelét, ennek ellenére a két politikus viszonya az orosz hatalomgyakorlás fontos „állandója”: „Őszintén szólva, soha nem hittük volna, hogy ezt (kettejük jellemzését) ennyire lekicsinylően, gorombán és ezáltal etikátlanul teszik.” – majd hozzátette: ha legközelebb ilyen bizalmas kijelentéseket tesznek, inkább ne hozzák nyilvánosságra.

Arra a kérdésre, hogy vajon ki nyeri majd a 2012-es elnökválasztást, Putyin nem kívánt találgatásokba bocsátkozni. Larry Kingnek mindössze annyit mondott, hogy Medvegyevvel erről még egyeztetni fog: „Majd meglátjuk, még sok idő van a választásokig.”

A demokráciát viszont nem látja veszélyben a világ legnagyobb országában, mivel szerinte az amerikai választási rendszernek is megvannak a maga gyenge pontjai: az Egyesült Államokban ugyanis nem feltétlenül az a jelölt nyer, akire a legtöbben szavaztak, hanem az, aki a legtöbb elektort tudhatja a háta mögött. „Mi nem avatkozunk bele az Önök ügyeibe, de én azt tanácsolnám Önöknek, amerikaiaknak, hogy Önök se avatkozzanak bele az orosz nép szuverén választásába.”

(aktuell.ru)

 

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat