OROSZVILAG.HU


Clinton Biskekben és Taskentban 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-12-03 13:09:41  |  
Gyóni Gábor

Clinton Biskekben és Taskentban 

Amerikának egyre fontosabb Közép-Ázsia. Megalakult a kirgiz kormány. 

 Clinton Biskekben és Taskentban 

 

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter közép-ázsiai túrnéja során látogatást tett Kazahsztán mellett Kirgizisztánban és Üzbegisztánban is.

Biskeki vizitje során Clinton elismerő szavakkal nyilatkozott az új kirgiz vezetés demokratikus reformok irányában tett erőfeszítéseiről, és kritizálta azokat (nyilvánvalóan Dmitrij Medvegyev orosz elnökre célozva), akik úgy vélik, a parlamentáris köztársaság nem megfelelő berendezkedési forma a közép-ázsiai országok számára. Amerika számára talán a legfontosabb eredmény, hogy a manaszi amerikai légibázis még legalább 3 évig megmarad a közép-ázsiai országban. 

Roza Otunbajeva kirgiz elnök a demokrácia építésében nyújtott amerikai segítséget méltatta. Az amerikai külügyminiszter látogatása egyébként egybeesett a kirgiz kormánykoalíció megalakulásával, melyet végül három párt, a szociáldemokraták, az Ata-Meken Szocialista Párt és a Köztársaság Párt fognak alkotni (a miniszterelnök a szociáldemokrata Almazbek Atambajev lesz).

Aszkar Akajev, Kirgizisztán első, 2005-ben elűzött elnöke szerint  az országra permanens krízis vár, s a jelenlegi koalíció inkább az amerikai érdekeket szolgálja.

Alekszandr Knyjazev, az Orosz Tudományos Akadémia kutatója egyetért azzal, hogy az ország jövőjét a politikai instabilitás fogja meghatározni a jövőben, hiszen ellenzékbe kényszerült a választásokon győztes déli Ata-Zsurt és főként az üzbégek szavazataira támaszkodó Ar-Namysz párt, azaz a jelenlegi kormánykoalíció Kirgizisztán északi régiójának érdekeit képviseli, ráadásul a koalíciónak nincs kétharmados többsége, ami a költségvetés elfogadásához szükséges. Azaz Kirgizisztánra állandó politikai krízis vár egy jobb esetben látens etnikai konfliktus árnyékában – véli Knyjazev.

Hillary Clinton Biskek után Taskentba látogatott, ahol találkozott Iszlam Karimov üzbég elnökkel, akivel Üzbegisztán afganisztáni hadműveletekben játszott szerepét vitatták meg. Üzbegisztán az egyik legfontosabb transzportállam, az Európából és Ázsiából Afganisztánba érkező szállítmányok 90 %-a Üzbegisztánon keresztül halad át. A pakisztáni helyzet bizonytalansága miatt az üzbegisztáni transzport növekedése várható, azaz az amerikai-üzbég viszony további kiteljesedésére lehet számítani a jövőben.

 

(ng.ru)

 

Cimkék: Hillary Clinton, Biskek, Taskent, Roza Otunbajeva
Országok: Üzbegisztán Kirgizisztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat