OROSZVILAG.HU


A kommunizmus nem azonos a nácizmussal

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-12-22 19:07:40  |  
Gyóni Gábor

A kommunizmus nem azonos a nácizmussal

A Európai Bizottság nem fogadta el a közép-európai államok ajánlását

A kommunizmus nem azonos a nácizmussal

Az Európai Bizottság nem fogadta el azt a közép-európai államok – köztük Lettország, Litvánia, Magyarország – által szorgalmazott – viszont Oroszország tiltakozását kiváltó -  ajánlását, amely szankcionálta volna a kommunizmus bűneinek tagadását.  A kezdeményezők célja az volt, hogy jogilag is mefogalmazást nyerjen az a törekvés, amely egyenlőségjelet tesz a nácizmus és a kommunizmus közé.

Az Európai Bizottság szerint a javaslat „idő előtti”, és a konszenzus hiányára hivatkozva nem javasolják annak elfogadását. Az Európai Bizottság jogi ügyekkel foglalkozó sajtótitkára, Matthew Newman, tolmácsolva a Bizottság állásfoglalálását, elmondta: a kommunista és a náci rezsimek közötti legfőbb különbség abban áll, hogy a kommunista rendszerek nem tűzték ki célul teljes etnikai csoportok megsemmisítését.

 „Minden bűntény ellenére, amely a Szovjetunióban történt, nem lehet egyenlőségjelet tenni azon emberek közé, akik felépítették Auschwitzot, és azok közé, akik felszabadították e tábor foglyait. A náci Németországot nem lehetett volna legyőzni Oroszország (sic!) nélkül.” – nyilatkozta a Guardiannak a Simon Wiesenthal Központ izraeli irodájának igazgatója, Efraim Zuroff.

 

(guardian.co.uk)

 

Cimkék: nácizmus, kommunizmus
Országok: Lettország Litvánia Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat