OROSZVILAG.HU


McCain Grúzia védelmében 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-12-23 20:12:14  |  
Mezei Bálint

McCain Grúzia védelmében 

Együtt Tbiliszivel Moszkva ellen?  

 McCain Grúzia védelmében McCain Grúzia védelmében 

John McCain ismét Grúzia védelmében szólalt fel

A 2008-as elnökválasztás republikánus párti vesztese Tbiliszi egyik legbefolyásosabb támogatójának tekinthető a nemzetközi porondon. McCain szenátort Szaakasvili korábban személyesen honorálta a legmagasabb külföldi állampolgárnak adható grúz állami kitüntetéssel – úgy tűnik, nem hiába.

A George W. Bush terhes örökségét részben lebontani igyekvő politikus újabb védelmi segélyek továbbítására szólította fel az Obama-adminisztrációt, mellyel a kaukázusi ország fegyveres erői sikerrel láthatnának el önvédelmi – azaz nem támadó – feladatokat. „Washingtonnak legalább nagy hatósugarú radarrendszerekkel illene segítenie Grúziát. Ez lenne a defenzív célú fegyverszállítmányok felújításának egyik első lépése. (…) Két éve, elsősorban az Oroszország felé tett gesztus gyanánt elmaradtak a Tbiliszinek juttatott haditechnikai csomagok. Ennek meg kell változnia! Az a minimum, hogy lehetővé tesszük Grúzia számára modern elhárító-eszközök és alapszintű, de naprakész védelmi rendszerek beszerzését” – állította a John Hopkins School of Advanced International Studies közönségének tartott előadáson december 13-án.

Maga McCain lényegében megismételte augusztusi téziseit, amelyeket a Washington Postban tett közzé. Ott és akkor „nagyobb realitásérzékkel” kívánta kezelni az orosz-amerikai kapcsolatokat, és nem a múlt szemüvegén akarta láttatni Moszkva nagyhatalmi helyzetét. Obama egykori kihívójának érveiből sosem hiányzott a Kreml-lel folytatott zavartalan párbeszéd fontossága, de véleménye szerint a Fehér Ház úgy tárgyaljon az oroszokkal, mint középhatalommal, és nem, mint egykori hidegháborús ellenféllel.

„Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy sokkal határozottabban kell kiállnunk érdekeinkért és az általunk képviselt értékekért. Indulásként fel kell újítanunk a Tbiliszivel kiépített fegyverkereskedelmünket Grúzia védelmi képességeinek megerősítése miatt. (…) Szövetségeseink ma Közép- és Kelet-Európában úgy tekintenek a Kaukázus térségére, különösképpen Grúziára, mint egy szakítópróbára: vajon az Egyesült Államok kiáll-e mellettük, és ha igen, meddig? Mindeközben Moszkvában is figyelemmel kísérik a grúz helyzetet, hiszen ezen tapasztalatok alapján tudják megítélni, hogy milyen messze mehetnek el ott délen és befolyási övezetük más pontjain. A fenti okok magyarázzák kormányunk törekvését, mely támogatja Grúzia NATO-tagságát” – véli McCain szenátor, aki alig burkoltan utalt a Washingtonban folyó, a Tbiliszivel való katonai együttműködés lehetőségeit vizsgáló diskurzusra. Pár héttel ezelőtt két magas rangú amerikai diplomata egymásnak teljesen ellentmondó véleményeket közölt az Egyesült Államok kaukázusi és kaszpi politikájáról. A belső megosztottság gyanúját tovább erősíti, hogy a WikiLeaks-dokumentumok sorában napvilágra került iratok tanúsága szerint a Szaakasvili-vezetés egyre nehezebben viseli a nyugati támogatás elapadását. Grigol Vasadze külügyminiszter – aki korábban a szovjet diplomáciai testület tagja volt – még 2009 novemberében „csendes embargónak” nevezte az amerikai fegyverszállítmányok felfüggesztését.

A kételyek ellenére egy dolog biztosnak tűnik: az Egyesült Államok még nem adta fel a Kaukázus térségét.   

(Civil Georgia)    

 

Cimkék: McCain, Szaakasvili, Obama
Országok: Grúzia
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat