OROSZVILAG.HU


Francia-orosz fegyverüzlet  

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2011-01-03 11:11:18  |  
Kecskeméti Gábor

Francia-orosz fegyverüzlet  

1,4 milliárd dollár két anyahajóért

 Francia-orosz fegyverüzlet  

 

Az óév utolsó napjaiban a két fél aláírta a szerződést, igaz tavasz óta konkrét formát öltöttek a tárgyalások, amint arról korábban az oroszvilag.hu is beszámolt. Most már az összeg is ismert: Oroszország 1.4 milliárd dollárt fizet két „Mistral” típusú francia helikopter anyahajóért. Még évekkel ezelőtt jelentette be az orosz védelmi minisztérium, hogy francia gyártmányú hadihajót kíván vásárolni, s amikor 2009 novemberében egy „Mistral” típusú anyahajó látogatást tett Szentpétervár kikötőjében, megindult a híresztelés, hogy az oroszok éppen ilyen típusú hajók iránt érdeklődnének.

Az üzlet körüli találgatások elsősorban az orosz hajóépítő iparban váltottak ki izgatottságot, mivel Oroszország az elmúlt 70 évben maga állította elő hadihajóit, ráadásul az ország jelenleg a világ legnagyobb és egyik legkeresettebb fegyverexportőre. Ezen felül az váltotta ki a dühöt az orosz hajógyárakban, hogy éppen gazdasági krízis idején importál haditechnikát Moszkva, s igencsak borsos áron. Ennek ellenére ők sem jártak rosszul, hiszen az első anyahajó 20, a második 40 százalékának orosz munkaerővel kell épülnie. (A második hajó ára így 720 millió euró helyett, „csak” 650 millió euró lesz.)

S mi lesz a fegyverexporttal?

A hajók ára azonban így is a gyártási költségek duplája. Az ok igen egyszerű: az oroszok nem csupán a hajókat, hanem a gyártási licenszet is megvásárolták, hogy a későbbiekben maguk építhessenek hasonló eszközöket. Igaz a franciák kikötötték, hogy az oroszok legfeljebb két hasonló hajót építhetnek (azaz exportra elvileg nem juthat), de hogy ezeket pontosan hol építik meg és mennyiért, az egyelőre nem ismert.

Oroszország hosszú évek óta a világ második legnagyobb fegyver exportőre az Egyesült Államok mögött, s a válság előtti években nem egyszer kis híján első helyen végzett. A fegyverkezési tendenciákat elnézve (2005-2009 között 22 százalékkal nőtt a világ fegyverkereskedelme, a 2000-2004 közötti időszakhoz képest), Oroszország még sokat profitálhat hatalmas hadiipari potenciáljából.

 Az orosz hadsereg hatalmas modernizációs programja

Az anyahajók vásárlása csupán az orosz fegyveres erők modernizációjának egyik láncszeme. December közepén Putyin miniszterelnök a program költségeit 500 milliárd euróra becsülte: „Ez egy akkora összeg, hogy engem is megijeszt, ha kimondom.” – ismerte el a kormányfő.

A hadsereg teljes modernizációját már régóta követeli a vezérkar, mivel az orosz haditechnika döntő többsége (s ebből a szempontból lényegtelen, hogy a szárazföldi, légi vagy vízi erőket nézzük), még a szovjet korszakból származik és elavult. A tervek szerint a program 2020-ig tart, s a Kreml reményei szerint ezután az ország ismét ütőképes, modern alakulatokkal fog rendelkezni.

 

(aktuell.ru, Stockholm Peace Research Institute)

 

 

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat