OROSZVILAG.HU


A "Halál Kalmára" a Jukosz volt tulajdonosáért

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2011-01-05 17:06:27  |  
Mezei Bálint

A "Halál Kalmára" a Jukosz volt tulajdonosáért

Valóban kicserélik Viktor Butot és Hodorkovszkijt?

A "Halál Kalmára" a Jukosz volt tulajdonosáértA "Halál Kalmára" a Jukosz volt tulajdonosáért 

Kicserélik Hodorkovszkijt és a fegyverkereskedő Butot? – Egyes források a készülő orosz-amerikai barterről beszélnek – Argumenti Negyeli – Repubblica

A hír elsőre akár botrányosnak is tűnhet, és egyelőre senki sem erősítette meg a nagy visszhangot kiváltó találgatást. Mégis, a rendszerint megbízható információkkal rendelkező Argumenti Negyeli portál állítása szerint a Kreml és Washington újabb cserére készül Anna Chapman és a további kilenc, az Államokban fogva tartott orosz kém átadása után. Az ügy fontosságára való tekintettel Moszkva áruba bocsátaná a világ elsőszámú politikai foglyát, Mihail Hodorkovszkijt, akit Putyin nem is olyan régen nyilvánosan „tolvajnak” nevezett. A Jukosz egykori vezérét a napokban újabb 14 éves börtönbüntetéssel sújtották, így „ellenfele”, a jelenlegi miniszterelnök távozásáig feltehetően rács mögött maradna, hacsak a külföld nem nyit számára egy megfelelő egérutat.

Hodorkovszkij mellett az olajbirodalom igazgatóhelyettese, a szintén elítélt Platon Lebegyev személye is alku tárgyát képezné a két hatalom játszmájában. Mindezért a Föderáció Viktor Anatoljevics Butot, a „Halál Kalmára” néven is ismert fegyverneppert kapná-kérné, akiért a Kreml 2010 utolsó heteiben komoly diplomáciai offenzívát indított. Az 1967-ben Dusanbéban született But, 1991-ben diplomázott a moszkvai katonai főiskolán, de már 1993-ban otthagyta a szolgálatot. Hatalmas vagyonát abból szerezte, hogy az ENSZ által embargóval elszigetelt országokba fegyvereket szállított, Bulgárián, Kirgizisztánon és Ukrajnán keresztül. But szinte minden csoporttal tárgyalt, aki képes volt fizetni, ráadásul rengeteg fedővállalatot alapított a legkülönbözőbb országokban. Miután legalább négy titkosszolgálat is nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene, 2008. március 6-án tartóztatták le a thaiföldi hatóságok a CIA-vel együttműködve egy bangkoki hotelben.

But tudása nyilvánvalóan megfizethetetlen, és a posztszovjet térség vadkapitalista kilencvenes éveinek megértéséhez is sokat tehetne hozzá, ha hagynák. A Kreml mindenestre legerősebb kártyáját játszaná ki érte, elengedve azt a Hodorkovszkijt, akit éppen a Jukosz amerikai kézre való átadásával vádolnak. Bár a valaha volt leggazdagabb orosz ártatlanságával kapcsolatban is merülnek fel kételyek, But vitán felül a ma élő egyik legkártékonyabb gazember. Semmiképpen sem egy egyszerű bűnöző, ahogy az orosz vezetés igyekszik lefesteni.   

Az Argumenti Negyelin közölt írás az FSZB meg nem nevezett magas rangú funkcionáriusára hivatkozik. A hírre reagálva a nemzetközi sajtó sietve kérdőre vonta Dmitrij Peszkovot, Putyin szóvivőjét, aki bár elutasította a miniszterelnök érintettségét, de nem tagadta magát a készülő cserét. „A szóban forgó kérdés nem tartozik a kormányfő hatáskörébe.”

Butot thaiföldi elfogását követően, hosszú jogi procedúra végén tavaly, november 16-án adták ki az Egyesült Államoknak. Érthetően Moszkva is kérelmezte az értékes rab kiadatását, melynek érdekében mindenki megszólalt, aki számít az orosz külpolitikában, beleértve Szergej Lavrov külügyminisztert is. But, ahogy mondják rengeteg fegyvert adott el Afrikába és más kontinenseken is. Állítólag biztos helye volt az orosz fővárosban, ahol magas körök védelmezték, ha baj érte volna. Ottani barátai elsősorban a régi kapcsolatok miatt szeretnék hazaszállítani, hiszen ha az Államokban beszélni kezdene, sok kellemetlenséget okozhatna a Kremlnek.

Buttal ellentétben Hodorkovszkij nem felfedhetetlen titkok tudója, de az ellene indított új eljárás jogi következményei nehéz helyzetbe hozhatják az orosz vezetést és a putyini-demokráciát. A Jukosz egykori igazgatója így külföldre távozhatna, jó előre kizárva a visszatérés bármilyen lehetőségét is. A száműzött olajmágnással Putyin megszabadulna egyik démonától, és többé nem kéne tartania egy jövőbeni, jól fizetett ellenzék felemelkedésétől sem. Mégis, sokan éppen a hivatalban lévő miniszterelnökben látják a Hodorkovszkij-But barter fő akadályát. A kormányfő korábban nyíltan üzent az orosz bírói karnak, és az alig burkolt ukáznak megfelelően az elítélt újabb 14 évet kapott.

„A tolvajoknak börtönben a helyük” – vallja Putyin. Ugyanakkor Moszkva Hodorkovszkijon kívül nem tud más értékes foglyot kínálni a nyugatnak. Már a 10 alvó ügynökért is „mélyen” a zsebébe kellett nyúlnia: három feltételezett, nyugatnak kémkedő tábornokot és egy tudóst kínáltak a szépséges Anna Chapman kis csapatáért cserébe. A kiadott tudós azóta vissza is tért Oroszországba.      

Cimkék: Mihail Hodorkovszkij, Viktor But, Bout, Kreml, Washington, Anna Chapman, Putyin, Jukosz, Platon Lebegyev
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat