OROSZVILAG.HU


Északi mini-NATO alakul? 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2011-01-18 10:48:17  |  
Gyóni Gábor

Északi mini-NATO alakul? 

Szemmel tartani a jegesmedvéket és az oroszokat...

 Északi mini-NATO alakul? 

 

A napokban kerül sor Londonban az észak-európai országok találkozójára, melyen az együttműködés elmélyítése mellett konkét formában is felvetődhet egy északi katonai szervezet megalapítása is.

Egy északi „mini-NATO” megalapítását talán az USA sem ellenezné, ez derül ki legalábbis az Egyesült Államok volt oslói nagykövete, Benson Whitney egyik, a WikiLeaks jóvoltából napvilágra került táviratából, miszerint az új katonai szövetség – bár az ködös álomnak tűnik – hasznos is lehet, szemmel tarthatná a jegesmedvéket és az oroszokat....

Az új északi szövetség kitüntető figyelmet érdemel, hiszen az Északi-sarkvidék természeti kincsei után egyre nagyobb az érdeklődés, többek között Oroszország, az USA, Kanada, és az észak-európai országok részéről is.

A mostani londoni találkozón részt vesz majd a házigazdán kívül Izland, Norvégia, Svédország, Dánia, Finnország, Észtország, Lettország, Litvánia is.

A leendő északi szövetség érdekes módon nagyjából lefedné az egykori viking magisztrális civilizáció területét. Az új északi szövetség (United Nordic Federation) létrehozását néhány éve javasolta Gunnar Wetterberg svéd történészprofesszor. Wetterberg professzor szerint az új szövetséget az USA mintájára kellene létrehozni, azaz szövetségi szinten alakítanák ki a kül-, gazdaságpolitikai és katonai ügyeket.

Az északi szövetség létrehozását illetően nemrég támogatólag nyilatkoztak norvég és balti politikusok is.

Az európai államok által alkotott északi szövetség megvalósulása esetén erős játékosként kapcsolódhatna be abba a versenyfutásba, amely jelenleg zajlik az Északi-sarkvidék nyersanyagkincseiért, ahol becslések szerint a világ olaj- és gáztartalékainak negyede található.

A tervezett United Nordic Federation azonban minden bizonnyal gyöngítené az Európai Uniót, melyen belül amúgy is egyre erősebben jelennek meg a regionális törésvonalak.

 

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

 

Cimkék: Észtország, Lettország, Litvánia, United Nordic Federation, Gunnar Wetterberg
Országok: Észtország Lettország Litvánia Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat