OROSZVILAG.HU


A nemzetközi közösség Moszkva mellett áll 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2011-01-24 22:28:41  |  
Mezei Bálint

A nemzetközi közösség Moszkva mellett áll 

Lefagyott a Twitter - 20 ezer üzenet az első percekben 

A nemzetközi közösség Moszkva mellett áll A nemzetközi közösség Moszkva mellett áll  

A nemzetközi közvélemény élesen elítéli a Domogyedovó elleni terrortámadást

Silvio Berlusconi az elsők között fejezte ki részvétét kollégájának Vlagyimir Putyinnak illetve Dmitrij Medvegyev államfőnek, akit Giorgio Napolitano, Olaszország elnöke is biztosított együttérzéséről. A római miniszterelnök egész Itália nevében fogalmazta meg üzenetét: „A saját és a teljes kormány nevében mondhatom, hogy a legmesszebbmenőkig elítéljük a moszkvai repülőteret ért aljas terrortámadást. Az áldozatok családjainak, a baráti orosz népnek és vezetőinek szeretnénk kifejezni mélységes gyászunkat és biztosítani őket arról, hogy közel állunk hozzájuk, osztozva fájdalmukban.” A napokban magánélete miatt viharosan támadott Berlusconihoz hasonlóan nyilatkozott Franco Frattini külügyminiszter is. „A leghatározottabban elítéljük a súlyos terrorcselekményt!” – mely véleménye szerint „minősíthetetlen és barbár” tett volt. Maga Frattini is kiemelte Olaszország mélységes megrendülését és együttérzését a moszkvai kormány irányába, valamint biztosította orosz szövetségeseit Róma szilárd elkötelezettségéről a terrorizmus elleni harcban.

Barack Obama is kemény szavakkal illette a történteket. „Teljes meggyőződéssel, kérlelhetetlenül utasítom el az orosz népet fenyegető terrorveszélyt, miként a mai borzalmas eseményt is.” Andres Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára saját szavaival érve „megdöbbent e sokkoló hír hallatán”, de azonnal biztosította a Kremlt az Észak-atlanti közösség együttérzéséről, mely „Oroszország oldalán áll” a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemben.

Az Európa Tanács a fentiekkel egyező állásfoglalást adott közre. A strasbourgi székhelyű regionális nemzetközi szervezet 47 tagja között ott találjuk Oroszországot is. A norvég főtitkár, Thorbjørn Jagland elítélte a merényletet, és részvétét fejezte ki a hozzátartozóknak. Az Európai Parlament is csatlakozott a nemzetközi közösség kórusához, és plenáris ülésén egy perces néma gyásszal adózott az elhunytak emlékének. Jerzy Buzek a közgyűlés lengyel elnöke kifejtette, hogy minden terrorcselekmény támadás az európai eszme és gondolat ellen. 

Nicola Sarkozy francia elnök „gyalázatos és utálatos” támadásról beszélt, miközben Guido Westerwelle német külügyminiszter „egy minősíthetetlen barbár tett” árulkodó jeleire hívta fel a figyelmet. „Lesújtott a moszkvai repülőtér elleni merénylet híre, melyben nagyon sok ember vesztette el az életét” – jelezte egy kommünikében a kancellár-helyettes -, aki a „legenergikusabban” ítéli el „ezt a szörnyű tömeggyilkosságot.”

A nemzetközi közösség Moszkva mellett áll A nemzetközi közösség Moszkva mellett áll 

Az EBESZ soros elnöke, Audronius Ažubalis litván külügyminiszter „legmélyebb gyászával” fordult az elhunytak hozzátartozóihoz, míg a sebesülteknek „minél hamarabbi felépülést” kívánt.

„Nem lehet magyarázat arra a brutális, ártatlan civilek elleni cselekedetre, melyet ma követtek el” – mondta Toomas Hendrik Ilves észt államfő, aki hozzátette, hogy „az események ismételten felhívják a figyelmet a terrorizmus elleni nemzetközi összefogás szükségességére.” Utóbbira hívta fel a figyelmet Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök is, aki szintén együttérzését fejezte ki orosz kollégájának.   

Eközben Közép-Oroszország-szerte lefagyott a Twitter, de a szolgáltatás akadozik más európai államban is. A RIA Novosztyi közlése szerint a robbantás utáni 20 percben a hálózatot elárasztották a bejegyzések, illetve a letöltések száma is ugrásszerűen megnőtt. Az általános információhiányban mindenki a tweeteken keresztül próbált morzsákhoz hozzájutni, amelyek közelebb vihették volna a tragikus eseménylánc megértéséhez. Az első órában hozzávetőleg húszezer bejegyzést írtak a történtekről.  

(La Repubblica)

Cimkék: Domogyedovó, Medvegyev, Putyin, Berlusconi, Franco Frattini, Westerwelle, EBESZ, Európa Tanács, Strasbourg, Nicola Sarkozy, Benjamin Netanyahu, Toomas Hendrik Ilves, Thorbjørn Jagland, Jerzy Buzek, Andres Fogh Rasmussen, Brüsszel, merénylet, Kreml, terrortámadás
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat