OROSZVILAG.HU


A Baltikumtól a Csendes-óceánig 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2011-01-30 14:47:56  |  
Mezei Bálint

A Baltikumtól a Csendes-óceánig 

Egységes piac, WTO- és OECD-tagság 

A Baltikumtól a Csendes-óceánig A Baltikumtól a Csendes-óceánig 

Medvegyev Oroszországa egységes piacot szeretne látni a Baltikumtól a Csendes-óceánig

Az orosz elnök minderről a davosi Világgazdasági Fórumon beszélt, ahol a Föderáció WTO-csatlakozásáról is szót ejtett. „Az összes kereskedelmi partnerünk ígéretet tett arra, hogy hazánk 2011-ben végre felvételt nyer a WTO szervezetébe.”

A Kereskedelmi Világszervezethez való csatlakozás után Oroszország az OECD-tagságért száll majd síkra. Ehhez kapcsolódóan Moszkva a jövőben törekedni fog az Európai Unióval közösen kialakítandó gazdasági övezet ösztönzésére, ahogy a Belarusszal és Kazahsztánnal létrehozott vámunió kiszélesítésére, új, posztszovjet államok bekapcsolására is. A jelenleg is futó folyamatokat Medvegyev „különleges jelentőségűnek” nevezte.

„Más szóval egy egységes piac alapítására törekszünk, mely a Balti-tengertől a Csendes-óceánig terjedne” – közölte az orosz államfő. A Kreml már 1993-ban kérte felvételét a WTO-ba, de a nyugati hatalmak azóta sem adtak egyértelmű választ az orosz közeledésre. Sokak szerint a kapitalista világ a szovjet múlt miatt bünteti Oroszországot, míg mások éppen egy új, Moszkva által ellenőrzött befolyási övezet születésétől tartanak. A genfi székhelyű kereskedelmi társaság idén – minden előzetes jel szerint – rábólint a Föderáció belépésére. Ennek egyik oka, hogy manapság, a globális pénzügyi válság napjaiban, Oroszország az egyetlen olyan meghatározó világgazdasági szereplő, mely nem tagja a WTO-nak.

A Párizs-központú OECD, a nyugati félteke vezető ipari állami által alapított elit klubként kezdte meg működését, de szervezet a Szovjetunió összeomlása után a keleti blokk egyre több országát ölelte magához. Oroszország esetleges csatlakozásával egyben a jelenkori történelem egy fontos fejezete is lezárulna, hiszen majd’ száz évvel a bolsevik forradalom után, szinte a teljes kommunista tömb beolvadna a globalizált piacba.

(Corriere della Sera, The Baltic Course, The Independent)    

Cimkék: Medvegyev, WTO, OECD, Davos, Világgazdasági Fórum
Országok: Kazahsztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat