OROSZVILAG.HU


Gazprom - Eni: 2012-ig biztosan együtt maradnak  

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2011-01-30 15:13:45  |  
Mezei Bálint

Gazprom - Eni: 2012-ig biztosan együtt maradnak  

A szerződés akárhányszor meghosszabbítható 

Gazprom - Eni: 2012-ig biztosan együtt maradnak  Gazprom - Eni: 2012-ig biztosan együtt maradnak   

Erősödő Eni-Gazprom szövetség

Alekszej Miller a Gazprom és Paolo Scaroni az Eni vezetője 2010. december végén Moszkvában közös nyilatkozatot írtak a két állami óriáscég stratégia együttműködésének 2012-ig történő meghosszabbításról, de a közös vállalások bővítéséről is. A vonatkozó alapszerződést a felek (változatlan szereposztásban) még 2006 novemberében kötötték, szintén az orosz fővárosban.

Az összes már elkezdett projekt zavartalanul folytatódhat, és a szövetségesek idén végre hozzákezdhetnek a Déli Áramlat megépítéséhez. A múlt év utolsó hónapjában nyélbe ütött megállapodás épen erre garancia, mely az olasz kormányválságtól teljesen függetlenné teszi az Eni-Gazprom unió munkáját. Ráadásul a 2012-ig élő friss kontraktus évről évre automatikusan megújul, annak revíziójáról csak akkor lehet szó, ha azt legalább az egyik vállalat kezdeményezi.

Miller és Scaroni szerződése minden bizonnyal ösztönzően hat a kétoldalú gazdasági kapcsolatokra, különösen az orosz-olasz kereskedelemre, de új tagokat is a Moszkva-Róma tengely mellé állíthat.

A jelenlegi felállás szerint a Gazprom a kitermelő, míg az Eni adja a technológiát továbbá a hat évtizede ápolt nyugati kapcsolati hálóját. A sikeres bilaterális viszony egyik záloga a tudományos-műszaki fejlesztések felgyorsítása, akár a Déli Áramlat apropóján. A jövőben közös kutatócsoportok tanulmányozzák a mélytengeri fúrásokat, a szénhidrogének kitermelését és szállítását valamint a különböző energiatakarékossági lehetőségeket illetve a cseppfolyósított földgáz ipari igényeit. A két cég szakemberei ezután együtt készülnek fel a beruházásokra, közös tréningeken vesznek részt.  

(La Repubblica)

 

Cimkék: Eni, Gazprom, Róma, Moszkva, Alekszej Miller, Paolo Scaroni
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat