OROSZVILAG.HU


Török segítség Kirgizisztánnak

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2011-02-03 11:24:31  |  
Gyóni Gábor

Török segítség Kirgizisztánnak

Török és orosz érdekek keresztezik egymást

Török segítség Kirgizisztánnak

 

Kirgizisztán fővárosában, Biskekben tett látogatást Recep Erdogan török miniszterelnök, aki 10 millió dollár gyorssegélyt is hozott magával a pénzügyi katasztrófa szélén táncoló közép-ázsiai török államba. Ankara 10 millió dollárt utal majd át még márciusban, és további 4 millió dollárt a dél-kirgizisztáni zavargásokban megsérült kórházak és iskolák helyreállítására. Szó esett oktatási-kulturális együttműködésről is, melynek keretében Törökország meghatározott kvótát biztosít majd kirgizisztáni diákok tanulásához.

Erdogan találkozott Roza Otunbajeva kirgiz elnökkel és Almazbek Atambajev kormányfővel is, a török miniszterelnök megkapta a Danaker kirgiz állami kitüntetést.

Török üzletemberek csoportja is elkísérte Erdogant Biskekbe, őket elsősorban három objektum érdekli, a Kirgiznyeftyegaz állami gáz- és olajipari cég, a Manasz repülőtér és a Dasztan nevű hadiipari cég.

Erdogan elmondása szerint Törökország összesen 450 millió dollárt kész befektetni Kirgizisztánba. Az már biztos, hogy 150 millió dollárt invesztálnak majd a biskeki kirgiz-török Manasz egyetembe. A maradék 300 millió dollár viszont majd csak akkor érkezhet Kirgizisztánba, mondta Erdogan, ha megerősödik a bizalom és Kirgizisztánban végre stabilitás lesz.

A Dasztan cégnek orosz kérői is vannak, sőt, a kirgiz vezetés korábban oroszoknak ígérte ezt a hadiipari céget, cserébe a kirgiz államadósság leírásáért. Most viszont előfordulhat, hogy az orosz hadsereg számára is hadieszközöket, például torpedókat is gyártó vállalat török kézbe kerülhet.

 

 

 

Cimkék: Recep Erdogan, Törökország, Kirgizisztán, Dasztan, Manasz
Országok: Kirgizisztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat