OROSZVILAG.HU


Orosz-azerbajdzsán-iráni vasúti szövetség 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2011-02-15 11:25:06  |  
Oroszvilag.hu

Orosz-azerbajdzsán-iráni vasúti szövetség 

Vasúti magisztrál a Baltikumtól az Indiai-óceánig

 Orosz-azerbajdzsán-iráni vasúti szövetség 

 

Oroszország, Azerbajdzsán és Irán új észak-déli vasúti projektet fognak megvalósítani, melynek eredményeképpen a Balti-tengertől az Indiai-óceánig fog közvetlen vasúti összeköttetés létesülni. A tárgyalások már tíz éve folynak, nemrég azonban Teheránban olyan megállapodás született, amely felgyorsítja a megkezdett folyamatot. A felek megállapodtak, hogy kiépítik az iráni és azerbajdzsáni Asztara között a vasúti összeköttetést. Ez persze csak egy kis szakasz a tervezett Szenpétervártól az Indiai-óceánig húzódó vasúti magisztrálon.  

A tervek szerint évi 5-20 millió tonna árut szállítanának ezen a vasúti vonalon.  E vasúti magisztrál 10-15 %-al olcsóbb és 20 nappal rövidebb szállítási útvonalat feltételez, összehasonlítva a Szuezi-csatornával.

Azerbajdzsánnak mindenestre modernizálnia kell vasúti pályáját 500 kilométeres szakaszon, az orosz határtól az iráni határig, fel kell építenie egy vasúti hidat az Irán felé, ki kell alakítania egy nyomtávcserélő állomást, ezek összköltsége pedig legalább 400 millió dollár.

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

 

Cimkék: Azerbajdzsán, vasút, Asztara
Országok: Azerbajdzsán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat