OROSZVILAG.HU


Moszkvában tárgyalt az amerikai alelnök

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2011-03-11 12:00:36  |  
Gyóni Gábor

Moszkvában tárgyalt az amerikai alelnök

Joe Biden mondott hideget is, meleget is

 Moszkvában tárgyalt az amerikai alelnök

 

Az Amerikai Egyesült Államok alelnöke, Joe Biden kétnapos moszkvai látogatása során találkozót folytatott Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel és Vlagyimir Putyin miniszterelnökkel is, majd előadást tartott Oroszország vezető felsőoktatási intézményében, a Lomonoszov egyetemen. Biden előadásában elmondta, produktív megbeszéléseket folytatott Medvegyevvel és Putyinnal, hozzátéve, unokáját is magával hozta Oroszországba, hogy megmutassa neki Puskin, Tolsztoj, és „olyan hősök, mint Zsukov és Gagarin” hazáját.

Az Obama-adminisztráció hivatalba lépése előtt nem a legjobb volt az USA és Oroszország kapcsolata, a dél-oszétiai háború pedig csak tovább rontott a helyzeten. A Kaukázusban továbbra is megmaradt az érdekellentét Washington és Moszkva között, ismerte el Biden, hozzátéve, Amerika nem ismer el „különleges befolyási övezeteket” a régióban.

Az amerikai alelnök előadásában bírálta Oroszországot a Hodorkovszkij-ügy miatt, mondván, a JUKOSZ volt elnöke elleni politikai motivációjú ítélet negatív hatással volt az üzleti életre is. Amerika mindig föl fog lépni a jogsértések ellen, mondta Biden, konkrétan is védelmébe véve a minden hónap 31-én, az orosz alkotmány 31. paragrafusa védelmében tüntető mozgalmat.

Az amerikai politikus szerint Oroszország számára elkerülhetetlen a modernizáció, a politikai verseny, a harc a korrupció ellen. Elmondása szerint amerikai cégek is szívesen befektetnének Oroszországban, azonban amíg nincs megteremtve a megfelelő jogi háttér, addig csak kevesen vállalkoznak erre.

Biden találkozót folytatott orosz ellenzékiekkel és jogvédőkkel is, többek között Borisz Nyemcov liberális politikussal Garri Kaszparovval, valamint a parlamenti pártok képviselőivel is. „Bátorságért” érdemrendet adott át a himki erdő kivágása ellen fellépő Jevgenyija Csirikovának.

Biden Moszkvában megkoszorúzta az Ismeretlen Katona sírját, s részt vett azon az üzleti találkozón, ahol szerződést írtak alá arról, hogy az Aeroflot orosz légitársaság Boeing típusú gépeket vásárol.

Az amerikai alelnök Moszkva után Moldova fővárosába, Kisinyovba utazik.

 

(rian.ru, whitehouse.gov)

Moszkvában tárgyalt az amerikai alelnök

 

Cimkék: Joe Biden, Moszkva, Dmitrij Medvegyev, Vlagyimir Putyin, Oroszország, USA, Mihail Hodorkovszkij
Országok: Moldova Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat