OROSZVILAG.HU


Javuló izraeli-ukrán viszony

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2011-03-18 08:58:33  |  
Gyóni Gábor

Javuló izraeli-ukrán viszony

Romló izraeli-grúz viszony. Mosszad-operáció Ukrajnában 

 Javuló izraeli-ukrán viszony

Izrael a posztszovjet térségben eddig különösen jó kapcsolatokat ápolt Grúziával, most azonban árnyék vetődött a grúz-izraeli viszonyra, miközben látványos közeledés észlelhető Izrael és Ukrajna között.

A grúz-izraeli elhidegülés jele, hogy a Knesszet elnöke az előzetes tervekkel ellentétben március 10-én nem volt hajlandó találkozni az Izraelbe látogató grúz parlamenti delegációval. A grúz-izraeli viszony romlása mögött az állhat, hogy tavaly ősszel Batumiban a grúz hatóságok letartóztattak két izraeli üzletembert, akik a vádak szerint 7 millió dollár kenőpénzt akartak átadni a grúz pénzügyminiszterhelyettesnek.

Az izraeliek szerint a vádak megalapozatlanok, s a Batumiban letartóztatott üzletemberek védelmében Simon Peresz izraeli államfő is felszólalt.

Volt ideje viszont az izraeli politikusoknak arra, hogy az országukba látogató Nyikolaj Azarov ukrán miniszterelnökkel találkozzanak. Számos kétoldalú megállapodás született a két ország között, s feltűnő volt az ukrán vendégek szívélyes fogadtatása.

Viktor Csumak politikai elemző szerint a kitüntetett érdeklődés oka, hogy Ukrajna rendkívül kedvező mezőgazdasági adottságokkal rendelkezik, s most, hogy a világban „harc kezdődött az élelmiszerekért”, az Ukrajnával való jó partneri viszony Izrael számára is rendkívül előnyös lehet.

A jó izraeli-ukrán viszonyt jellemzi Dirar Abu-Sziszi ügye. A 42 éves Jordániában született mérnök, egy gázai erőmű igazgatója, akinek ukrán felesége van, 2011 januárjában Ukrajnába utazott, viszont rejtélyes körülmények között eltűnt. Abu-Sziszi vonaton Harkovból Kijevbe utazott, hogy testvérével találkozzon, azonban – vasúti alkalmazott szemtanúk elsőkézből való beszámolója szerint  - út közben elrabolták (ma viszont már az ukrán vasutaknál senki nem akar beszélni az esetről, mondván, senki nem látott semmit, a rendőrség szintén nem nyilatkozik).

Palesztin szervezetek tiltakozásukat fejezték ki Viktor Janukovics elnöknél, mondván, hogyan lehetséges, hogy „egy civilizált államban” eltűnik egy külföldi a vonatról.

Dirar Abu-Sziszi néhány órával eltűnése után egy izraeli börtönben kötött ki, ami arra utal: a műveletet jól előkészítették, az elrabolt palesztint akadálytalanul - nyilván az ukrán vezetés hozzájárulásával - szállíthatták Izraelbe a Mosszad emberei…

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

 

Cimkék: Izrael, Ukrajna, Grúzia, Nyikolaj Azarov, Mosszad, Dirar Abu-Sziszi
Országok: Ukrajna Grúzia
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat