OROSZVILAG.HU


A németek is beszállnak a Déli Áramlatba

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2011-03-23 09:41:34  |  
Kecskeméti Gábor

A németek is beszállnak a Déli Áramlatba

Ezzel végleg eldőlt a Déli Áramlat - Nabucco vetélkedés? 

 A németek is beszállnak a Déli Áramlatba

 

Mint azt nem sokkal korábban írtuk, a Déli Áramlat és a létesítendő orosz gázvezetékek körül egyre bonyolódik a hatalmi és gazdasági játszma, egy azonban biztos: most már a németek is beszálltak a versenybe, s ez lehet, hogy el is döntötte a Déli Áramlat és a Nabucco versenyét.

A BASF német vegyipari óriási Wintershall fantázianevű olaj- és gáziparra szakosodott leányvállalata révén részt fog venni a Déli Áramlatban. A kasseli székhelyű BASF leányvállalat a South Stream AG (Aktiengesellschaft = Részvénytársaság) részvényeinek 15 százalékát szerzi meg, melyben a Gazprom részesedése 50 százalék. A Gazprom és a Wintershall vezetői erről Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök jelenlétében írtak alá egy szándéknyilatkozatot. Igor Szecsin, energiaügyekért felelős orosz miniszterelnök-helyettes szerint a Wintershall előreláthatólag két milliárd eurót fog a projektbe invesztálni. Már régóta rebesgették piaci körökben, hogy ha nem is közvetlenül, de a BASF is beszáll az üzletbe.

A szándéknyilatkozat további hozadéka, hogy hosszú távú gázszállítási szerződést kötöttek a WIEE földgáz kereskedelmi vállalattal. Az 1993-ban alapított kereskedelmi vállalat központja szintén a svájci Zug városában található, ugyanúgy, mint a South Stream AG székhelye. A WIEE a Gazprom és a Wintershall közös tulajdona, így tehát világos, hogy a két mamutvállalat együttműködése nem újkeletű. (A WIEE nem meglepő módon Romániában és Bulgáriában látja el ügyfeleit földgázzal. Ezen országok pedig éppen a Déli Áramlat útvonalába esnek.)

A South Stream AG alapítója a Gazprom mellett az olasz ENI energiavállalat. A németek bevonása mellett állítólag tervezik a francia EDF meghívását a konzorciumba.

A Déli Áramlat a cégek reménye szerint 2015-től évente 63 milliárd köbméter gázt volna képes szállítani, s elsősorban Dél-, Dél-Kelet-Európát látná el földgázzal. A Déli Áramlat kimondva, kimondatlanul a Nabucco gázvezeték konkurense, melyet elsősorban az EU politikai pártolna. De egyelőre úgy tűnik, hogy az európai energetikai mamutvállalatok és az oroszok akarata fog érvényesülni.

 

(Frankfurter Allgemeine Zeitung)

 

Cimkék: Déli Áramlat, BASF, Gazprom, ENI,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat