OROSZVILAG.HU


Beloruszok Kadhafi oldalán 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2011-04-06 14:21:21  |  
Gyóni Gábor

Beloruszok Kadhafi oldalán 

Egyszerre zsoldosok és hírszerzők 

 Beloruszok Kadhafi oldalán 

 

Egyelőre nem sok sikerrel jár a NATO országai által indított agresszió Líbia ellen. Kadhafi rendszere nem omlott össze, sőt, sikerült újabb ellenoffenzívát is indítania az európai szövetségesek által támogatott lázadó erők ellen. Az egyébként nem túl nagy, 50 ezres líbiai hadsereg sem esett szét.

Kadhafi sikereiben, lehetséges, szerepe lehet a belorusz katonai tanácsadónak (zsoldosoknak) is, akiknek egy része vélhetően most is az észak-afrikai országban tartózkodik (orosz és ukrán katonai erők vagy tanácsadók nincsenek Líbiában). A légicsapások megindulása előtt 500 belorusz katonai tanácsadó volt Líbiában, „egy részüket” azonban evakuálták az országból, más részük azonban Kadhafi mellett maradt. A Komszomolszkaja Pravda információi szerint a Líbiában tartózkodó beloruszok egy része műszaki szakember, mások katonai tanácsadók, de jelen vannak a belorusz hírszerzés ügynökei is: ők mind egyéni szerződést kötöttek a líbiaiakkal.

A Komszomolszkaja Pravda, állítása szerint tudott beszélni az egyik tiszttel, aki immár két éve Líbiában él. A belorusz tiszt, elmondása alapján, magánszemélyként kötött szerződést a líbiaiakkal, havonta 3000 dollár fizetést kap, s rajta kívül még néhány száz belorusz teljesít szolgálatot Kadhafi oldalán. A belorusz zsoldosok közvetlenül nem vesznek részt harci cselekményekben, de a frontvonalon vannak. Sokan közülük Afganisztánt is megjárt veteránok, és speciális kiképzést kaptak.

Az orosz lap úgy tudja, bár a belorusz zsoldosok egyéni szerződés alapján vannak Líbiában, a belorusz hatóságok tudtával működik Minszkben azon ügynökség, amely speciálisan képzett katonákat indít a világ válságövezeteibe: Venezuelába, Elefántcsontpartra, Líbiába. Ezek a zsoldosok aztán gyakorlatilag Minszk katonai hírszerzőiként is funkcionálnak a háborús övezetekben.

 

(Komszomolszkaja Pravda)

 

Cimkék: Líbia, Kadhafi, Belarusz, beloruszok, KGB
Országok: Belarusz
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat