OROSZVILAG.HU


Új lengyel-orosz botrány

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2011-04-10 10:22:14  |  
Gyóni Gábor

Új lengyel-orosz botrány

A lengyel történelmi emlékezet Oroszországban is kizárólagos? 

 Új lengyel-orosz botrány

 

Egy éve, április 10-én következett be az a légikatasztrófa Szmolenszk közelében, minek következtében életét vesztette Lech Kaczynski lengyel elnök és az őt kísérő lengyel katonai elit, akik a katyni emlékhelyen tették volna tiszteletüket az ott 1940 tavaszán kivégzett lengyel katonatisztek előtt.

A kettős tragikus évfordulóra emlékezve a lengyel politikai vezetők ebben az évben is Katynban készültek emlékezni, idén azonban nem sikerült elkerülni a botrányt.

Bronislaw Komorowski lengyel elnök ugyanis nem hajlandó megkoszorúzni a 2010-es légikatasztrófa emlékhelyét, miután az oroszok lecserélték az emlékmű lengyel nyelvű feliratát. Korábban az emlékhelynél elhelyezett lengyel nyelvű feliraton az volt olvasható, hogy 2010-ben a tragikus sorsú lengyel delegáció „a katyni erdőben 70 évvel ezelőtt, a szovjet hatóságok által a fogságba esett lengyel tisztekkek szemben végrehajtott népirtás” megemlékezésére érkezett.

Ezt a táblát úgy cserélték le, hogy kimaradt belőle a népirtás szó.

Szmolenszk megye kormányzójának sajtótitkára, Andrej Jevszejenkov elmondta, a lengyelek az orosz féllel való előzetes egyetértés nélkül helyezték ki azt a feliratot, ami az ő interpretációjukat tükrözi a katyni események kapcsán. Az orosz fél jelezte a lengyeleknek, hogy nem ért egyet ezzel a fogalmazással, s ezt a táblát le fogják cserélni egy lengyel és egy orosz nyelvű változatra.

A vita tehát lényegében abban áll, hogy Varsó az orosz fél hozzájárulása nélkül is megjelenítheti-e a saját történelmi interpretációit Oroszországban?

 

(Echo Moszkvi)

 

 

Cimkék: Katyn, Lech Kaczynski, Bronislaw Komorowski
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat