OROSZVILAG.HU


Figyelmeztetés Minszknek és Bakunak 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2011-05-13 09:52:58  |  
Oroszvilag.hu

Figyelmeztetés Minszknek és Bakunak 

Az EU elégedetlen az emberi jogi helyzettel

 Figyelmeztetés Minszknek és Bakunak 

 

Csütörtökön Strasbourgban az Európai Parlamentben a fehéroroszországi és azerbajdzsáni emberi jogi helyzetet vitatták meg, melynek eredményeképpen várhatóan éles hangú határozatot fogadnak majd el: Belaruszra újabb szankciók várhatnak, Azerbajdzsán minden bizonnyal csak figyelmeztetést kap. Válaszul Minszk ellenlépéseket helyezett kilátásba, Baku viszont kész megfontolni a kritikát.

Miközben Belaruszban a napokban rubel gyakorlatilag összeomlott, tovább folytatódnak a perek az ellenzéki vezetők és a december 19-i zavargásokban részt vevők ellen. Minszk figyelmeztetett, amennyiben az EU gazdasági szankciókat foganatosít a belorusz nép ellen, egy sor európai állam diplomatáját kiutasítják majd az országból, 200 ellenzékinek pedig megtiltják majd a külföldre utazást. „Az előzetes listák már készen állnak” – közölték Lukasenko elnök hivatalában.

Hogy milyen szankciókat léptethetnek életbe Belarusszal szemben, az még kérdés, Jerzy Buzek, az Európai Parlament lengyel elnöke mindenestre a 2014-es hoki VB rendezési jogát venné el az országtól…

A bakui reakció valamivel nyugodtabb, de az elnöki adminisztráció társadalmi és politikai ügyekkel foglalkozó vezetője, Ali Haszanov szerint a nyugati államok a nyomásgyakorlással egyszerűen csak befolyással akarnak lenni Azerbajdzsán politikájára. Haszanov szerint a sajtószabadsággal semmi probléma: az azerbajdzsáni lapokban lehet olvasni írásokat, melyek a kormány politikáját bírálják, és az országban egyetlen újságírót sem tartanak fogva a munkája miatt.

Azerbajdzsán mindenestre késznek mutatkozik a büntető törvénykönyv azon cikkelyeinek módosítására, melyek lehetővé teszik, hogy rágalmazásért és becsületsértésért ítéljenek el újságírókat.

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

 

Cimkék: Belarusz, Azerbajdzsán, emberi jogok
Országok: Belarusz Azerbajdzsán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat