OROSZVILAG.HU


Berlinben gyülekezett az üzbég ellenzék 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2011-06-02 10:36:15  |  
Oroszvilag.hu

Berlinben gyülekezett az üzbég ellenzék 

Céljuk Karimov eltávolítása és felelősségre vonása

 Berlinben gyülekezett az üzbég ellenzék 

 

Az észak-afrikai és közel-keleti eseményeken felbuzdulva tartott a liberális üzbég ellenzék Berlinben kurultájt. A több mint 50 képviselő a világ minden tájáról érkezett és Üzbegisztán Népi Mozgalma (ÜNM) néven alakított politikai egyesülést. Az ellenzékiek célja Iszlam Karimov elnök eltávolítása.

Berlinben a régi liberális ellenzék (az Erk, ’Szabadság’ párt maradványai), a 2005-ös andizsáni mészárlás emlékét fenntartó Andizsán: Igazság és Újjászületés mozgalom, valamint jogvédő szervezetek képviselői jelentek meg, megalapítva az ÜNM-t. Az ÜNM elnöke Muhammad Szalih költő lett, aki 1991-ben a liberálisokat képviselte az üzbegisztáni elnökválasztásokon és 1993 óta emigrációban él.

Szalih szerint Karimov rendszere antidemokratikus, nacionalista színezetű, s éket ver a közép-ázsiai népek évszázados barátságába. Mivel választásokon lehetetlen legyőzni Karimov autoriter rendszerét, az ÜNM "kikényszerítené" az elnök távozását. Az ÜNM Karimov felelősségre vonását várja az Alkotmány megsértéséért, a másként gondolkodók üldözéséért, a gazdasági kudarcokért, „a kincstár szétrablásáért”.

A kurultájon részt vettek amerikai politológusok, a német zöldek képviselői, valamint Oroszország Iszlám Tanácsának elnöke, Gejdar Dzsemal is.

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

 

Cimkék: Iszlam Karimov, Erk,
Országok: Üzbegisztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat