OROSZVILAG.HU


NATO aktivitás a Fekete-tengeren

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2011-06-12 11:26:31  |  
Oroszvilag.hu

NATO aktivitás a Fekete-tengeren

Ideges moszkvai reakció

NATO aktivitás a Fekete-tengeren

Az orosz Külügyminisztérium nyugtalanságát fejezte ki amiatt, hogy a Monterey elnevezésű amerikai rakétacirkáló manőverekbe kezdett a Fekete-tengeren. A Monterey a Sea Breeze 2011 elnevezésű ukrán-amerikai közös hadgyakorlatra érkezett a Fekete-tengerre. Az Aegis rakétaelhárító rendszerrel felszerelt hajó megjelenése a Fekete-tengeren Moszkva szerint az amerikai rakétatelepítési tervek programjába illeszkedik bele, melynek során az Adriai-, Égei-, Földközi-tengeren állomásoztatnának amerikai hadihajókat, melyek képesek egy esetleges rakétacsapás kivédésére. Washingtoni tervek szerint a hajók megjelenhetnének a Fekete-tengeren is, amennyiben a helyzet indokolttá teszi.

Az orosz Külügyminisztérium emlékeztet, hogy nem hagyja figyelmen kívül a közvetlenül az orosz határok mellett az USA stratégiai infrastruktúrájának megjelenését, és azt Oroszország nemzetbiztonságát ért fenyegetésként értékeli.

Jelenleg ugyanannak a rakétavédelmi rendszernek a kiépítése folyik, ami már évekkel ezelőtt kiváltotta Oroszország ellenkezését, s „mindez demonstratív módon zajlik, mintha azt akarnák megmutatni Oroszországnak, hogy senki nem veszi figyelembe a véleményét.” Mindez nem felel meg a lisszaboni NATO-csúcson született megállapodás szellemének.

Néhány napja Anatolij Szergyukov azzal vádolta meg az USA-t, hogy nyomást gyakorol az európai országokra a rakétavédelmi rendszer elhelyezését illetően.

Románia már beleegyezését adta, hogy kész amerikai rakétákat elhelyezni saját területén.

Az USS Monterey-en kívül az USS Anzio amerikai cirkáló is a Fekete-tengeren tartózkodik, ez a hajó Grúziába is ellátogat, hogy a grúz haditengerészettel hajtson végre gyakorlatokat. A Sea Breeze 2011 hadgyakorlaton részt vesz még többek között Azerbajdzsán, Franciaország, Grúzia, Moldova, Nagy-Britannia, Németország, Svédország, Törökország is.

 

(gazeta.ru)

Cimkék: Sea Breeze 2011,
Országok: Ukrajna Moldova Grúzia Azerbajdzsán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat