OROSZVILAG.HU


Quadriga-díj Putyinnak 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2011-07-11 09:44:10  |  
Kecskeméti Gábor

Quadriga-díj Putyinnak 

Már beírta magát a történelemkönyvekbe 

 Quadriga-díj Putyinnak 

 

Németországban egy kuratórium döntése alapján minden évben egy olyan személynek ítélik oda a Quadriga-díjat, aki sokat tett a közjó érdekében. Simon Peresz és Jean-Claude Juncker után idén Putyin lehet a díjazott. A díj tulajdonképpen a brandenburgi kapu tetején található négyes fogat kicsinyített mása. A Quadrigát minden évben a német egység napján (október 3.) adják át, s 2011-ben a berlini Gendarmenmarkt koncerttermében minden valószínűség szerint az „irányított demokrácia” létrehozója veheti ezt át.

„Kiszámíthatóság, ami állóképességgel párosul, megbízhatóság, ami kommunikációs képességgel párosul, ez Vlagyimir Putyin karaktere. Lényegében stabilitást teremtett és teremt, a jólét, a gazdaság és az identitás összjátékaként.” – állt a kuratórium nyilvánosságra hozott indoklásában. A továbbiakban pedig ezt olvashatjuk: „Putyin már ma is egy fejezet a történelem könyvében”, mivel „folytatta a nagypéteri tradíciót és a jövő felé irányította” Oroszországot. (Hogy milyen ez az irány, abból Putyin már ízelítőt adott nem sokkal ezelőtt Jekatyerinburgban, ahol a 2012-es elnökválasztással és lehetséges elnökségével kapcsolatban kérdezték: „Kitisztítok mindent – higiéniai és politikai értelemben is.”)

Orosz értelmiségiek és polgárjogi aktivisták azt róják fel az orosz hatalom erős emberének, hogy igyekezett újjáéleszteni a szovjet rendszert. A 2003-ban letartóztatott és 13 évre ítélt Mihail Hodorkovszkij ehhez csak annyit tett hozzá, hogy Putyin személyes ellenségének nevezte őt, aki szemmel láthatólag osztja Sztálin nézeteit az igazságszolgáltatás szerepéről, mely nem mindig felel meg a nemzetközi normáknak.

A német kuratóriumot azonban aligha lehet pártpolitikailag elfogultnak nevezni, hiszen tagjai között a következő ismert politikusok bukkannak fel: Lothar de Maizière az NDK utolsó miniszterelnöke (a „Pétervári Párbeszéd” – mely az egyik legfontosabb német-orosz fórum – elnöke), jelenleg a CDU (konzervatívok) tagja. André Schmitz, Berlin kulturális államtitkára, az SPD (szociáldemokraták) politikusa. Margarita Mathiopoulos vállalkozó, az FDP (liberálisok) tagja és Cem Özdemir, török bevándorlók gyermeke, aki történetesen a „Zöldek” elnöke. Igaz a Zöldek nem szavazták meg a díj odaítélését Putyinnak.

(Süddeutsche Zeitung)

 

Cimkék: Quadriga-díj, Vlagyimir Putyin
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat