OROSZVILAG.HU


Örmény-török repülőjárat?

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2011-07-25 12:15:15  |  
Kecskeméti Gábor

Örmény-török repülőjárat?

Jereván és Van között közlekedne

Örmény-török repülőjárat?

 

Idén szeptemberben megvalósulhat az, amire eddig csekély esély mutatkozott: légi összeköttetés jöhet létre Örményország és Törökország között. Az örmény média ez ügyben egy török hivatalnokot idézett: „Ha minden a tervek szerint halad, szeptember 11-én szállhat fel a Jereván-Van repülőjárat első gépe.” – nyilatkozta Abdullah Tuncdemir, Van város kereskedelmi és iparkamarájának vezetője. A napokban Tuncdemir vezetésével 30 török üzletember látogat az örmény fővárosba.

Elman Abdullajev, az Azerbajdzsáni Külügyminisztérium szóvivője ezzel kapcsolatban kijelentette: Azerbajdzsán nem akar Törökország és Örményország ügyeibe avatkozni, de fenntartja magának a jogot, hogy válaszlépéseket tegyen, amennyiben azeri érdekek sérülnek.

„Azerbajdzsán Külügyminisztériuma gondosan követni fogja az események alakulását és a jövőbeni forgatókönyvek alapján fog reagálni.” – jelentette ki Abdullajev.

Mindeközben Jerevánban török megbízottak örmény üzletemberekkel írtak alá megállapodást arról, hogy közösen fognak tenni a kétoldalú kereskedelem és turizmus fellendítéséért. Az aláíráson részt vett Arszen Ghazarjan, az Örmény Iparosok és Munkaadók Szövetségének elnöke is, aki a sajtó képviselői előtt azt bizonygatta, hogy hiába nincs a két ország között direkt kapcsolat a szárazföldön a nem hivatalos kereskedelem értéke már napjainkban is eléri a 250 millió US dollárt.

Törökország, mely Azerbajdzsán szövetségese, nem tart fenn diplomáciai kapcsolatokat Örményországgal és a két ország között húzódó határ, Hegyi-Karabah örmény megszállása, azaz 1993 óta zárva van. A két ország közötti feszültség másik oka, hogy Törökország nem hajlandó elismerni az I. világháború alatt elkövetett örmény genocídiumot. Ankara és Jereván 2009 októberében megbékélési megállapodást írtak alá, de a két parlament jóváhagyás nélkül a megbékélési folyamat megrekedt.

 

(azernews.az)

 

Cimkék: Örményország, Törökország
Országok: Örményország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat